Crãciunul a fost sãrbãtorit, cu o sãptãmânã mai devreme, de peste 50 de bãtrâni si tot atâtia copii din municipiul Petrosani.  Sâmbãtã, într-un cadru festiv, acesti au venit pentru a marca asa cum obisnuiesc de 12 de ani încoace Nasterea Domnului, alãturi de oamenii care fac posibil acest eveniment, respectiv Asociatia Umanitarã Kandila si un grup de olandezi, care sunt îndrãgostiti de aceste meleaguri, dar si de oamenii de aici, vin în România pentru a-i face pe bãtrâni fericiti.

„Este un eveniment organizat de Asociatia Umanitarã Kandila. Este al XII-lea eveniment pe care reusim sã îl organizãm si încercãm ca în astfel de momente importante cum este Crãciunul, sã adunãm la un loc tineri, copii, bãtrâni, totul pentru a face aceastã perioadã de dinaintea sãrbãtorilor de iarnã, mai frumoasã, prin colinde si spectacole, care sã binedispunã pe toatã lumea”, a declarat Csaba Kutasi, presedintele Asociatiei Umanitare Kandila din Petrosani.

Jan, vine de 20 de ani în România si nu doar în preajma Crãciunului. A vizitat România în lung si-n lat, iar de fiecare datã când se întoarce în Olanda povesteste tuturor olandezilor, cât de frumoasã este tara noastrã, dar mai ales cât de buni sunt oamenii din Petrosani. ”Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când am început sã venim în Petrosani. La început vizitam comunitãti ale Bisericii Reformare. Prin ei, am vãzut cã tot mai multi bãtrâni, de la an la an, devin tot mai singuri si au nevoie de un sprijin, un ajutor, asa cã ne-am gândit sã ajutãm cumva acesti oameni. Am pus la punct toate modalitãtile prin care sã le venim în ajutor si din fericire am si reusit. Am pus mânã de la mânã bani si asa prin Asociatia Kandila am adus ajutoare bãtrânilor de aici”, a declarat Jan Jonker, liderul organizatiei ”Hulp Oost Europa” din Olanda

Atât pentru copiii care au colindat, cât si pentru bãtrânii care an de an vin la acest eveniment, olandezii si reprezentantii Kandila au pregãtit pachete. Mai mult, olandezii împreunã cu cei din Petrosani au creat si un program intitulat ”Sã adoptãm o bunicutã!”, prin care îndeamnã fiecare locuitor ce nu are  un bãtrân, sã adopte unul si sã se îngijeascã de el.

”Sã adoptãm o bunicutã, este un program extrem de interesant si ne bucurãm foarte mult cã, aici în Petrosani, am gãsit oameni care sã facã muncã, zi de zi si sã se îngrijeascã de un bãtrân” a mai adãugat Jan Jonker, liderul organizatiei ”Hulp Oost Europa” din Olanda.

La momentele artistice dedicate bunicutilor au contribuit câtiva tineri de la Colegiul National ”Mihai Eminescu” din Petrosani, Corul Comunitãtii Baptiste din Lupeni, Corul Bisericii Catolice ”Sfânta Varvara” din Petrosani si bineînteles grupul de olandezi, fãrã de care, evenimentul devenit traditie din anul 2005, nu ar fi avut loc.

Adina Pãduraru