Muzeul Mineritului din Petrosani, singurul loc din Valea Jiului în care istoria mineritului din aceastã zonã este pãstratã cu sfintenie a primit, la sfârsitul sãptãmânii trecute, o gurã de oxigen.

Proiectul de modernizare a muzeului pe bani europeni a fost finalizat, dupã multe obstacole, cu succes, asa cã acum se mai asteaptã doar finantarea.

”Am o veste bunã pentru Muzeul Mineritului, pe care am primit-o vineri. Stiti cã am fãcut, un proiect pentru acest muzeu, pe fonduri europene, pentru modernizarea si refacerea completã a institutiei. Am fost înstiintat de departamentul de proiecte cu finantare europeanã, cã proiectul nostru a fost declarat eligibil, deci, din punctul nostru de vedere, tehnic, el a trecut în etapa urmãtoare, ceea ce nu e putin lucru”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Dacã proiectul va primi în primãvarã finantarea mult asteptatã, administratia publicã localã preconizeazã ca în vara anului 2017 lucrãrile de modernizare la acest obiectiv sã înceapã.

”Sperãm sã ne fie aprobatã si finantarea, iar anul viitor sã putem face licitatia si sã ne apucãm de lucrãri” a mai adãugat Tiberiu Iacob Ridzi. Lucrãrile de reabilitare a muzeului sunt complexe si se ridicã la circa 5 milioane de lei. Dacã administratia va primi finantarea europeanã, cu acesti bani vor fi fãcute reparatii la fundatia muzeului, si va beneficia de un mobilier nou. De asemenea, se are în intentie construirea unui lift cu care sã poatã fi transportate si exponatele pentru cã unele dintre ele au o greutate mare, ce depãseste câteva tone.

Adina Pãduraru