PERFORMANTE PE PÂRTIA DE SCHI!

Istoria catedrei de schi a Clubului Sportiv Scolar Petrosani, este aproape aceiasi, cu activitatea prof. antrenoarei Virginia Peterffi în cele patru decenii.  Sositã la C.S.S.P. la solicitarea Ministrului Minelor, Bujor Almãsan, recomandat de conf. universitar V. Teodorescu de la I.E.F.S., doamna Peterfi, în conditii vitrege (fãrã mijloace de transport, fãrã telescaun, mini-schilifturi, schiuri etc.), cu mult calm si dragoste fatã de copii si-a desfãsurat activitatea de selectie, instruire teoreticã. Practica se fãcea la sfârsit de sãptãmânã cu grupele de avansati si micã performantã în Parâng la Cabana I.E.F.S.-ului.

Timp de un deceniu, în conditiile grele, cu masini ocazionale, se urca pe jos pânã în Parâng fãrã telescaun. Era metoda clasicã de pregãtire a antrenamentelor cadrelor didactice ale clubului: Peterfi, Gedeon, Mihut, sotii Huda cu cei 50-60 de copii ai clubului.Aceeasi preocupare pãrinteascã a antrenorilor a fost la actiunile de participare la competitiile nationale, fãcute majoritatea cu trenul. Grija fatã de copii în deplasare, cazare, hranã, concursuri erau preocupãri deosebite ale pasionatilor antrenori. Dar efectul muncii antrenorilor catedrei de schi, s-a vãzut prin performantele obtinute de copii – juniorii clubului – la campionatele nationale, si la competitiile internationale la care au participat. În 1968, primul campion national de copii a fost Cristea Nicolae. În 1970 la C.N., I. Krachtus a obtinut douã titluri de campion national si înscrierea în primele sase locuri în topul national a majoritãtii copiilor concurenti.

În anii 1971-1975, sportivii clubului s-au clasat în primele locuri la C.N. dedicat copiilor si juniorilor. Din rândurile schiorilor clubului au fost selectionati în lotul national de copii si juniori: Mihut Victor, Leib Gabriela. De patru ani, selectionata de copii – schiori ai clubului, a fost clasatã pe primul loc pe tarã, iar restul pe locul doi si trei.

În perioada 1978-1980, sportiva Simona Costinas a cucerit douã titluri nationale si o medalie de argint.

Între anii 1980-1986, copiii schiori ai C.S.S.P., ca membrii în loturile nationale, au fost la pregãtirea centralizatã organizatã de F.R. Schi. Rezultate bune au realizat schiorii Mihaela Hiciu, Liliana Grosu, Alina Dorobantu, Dan Negrut, Horatiu Tipter, Cãlin Tipter. Din rândul sportivilor, s-au ridicat antrenorii profesori de specialitate ca Victor Mihut, Zoltan Toth, Angelica Huda, care la rândul lor au obtinut rezultate bune constante, remarcate pe plan national: Monica Ciurea, Raluca Gindu, Dan Vlãduceanu, Sorina Sanda, Mihaela Huda etc.

De altfel, perioada 1975-1985 este una cu foarte multi sportivi de marcã la acest sport: Dorina Pop, Emil Safta, Andor Balint, Elena Cãpâlnean, Judith Karda, Alin Gedeon, Florian Filip, Adrian Flaidãu fiind pe tabloul marilor concursuri.

În anul 1982 Simona Costinas va fi campioanã nationalã la categoria de vârstã 13 ani, acest an fiind unul excepelt si pentru Corina Airinei, Daniela Ciortan, Ileana Vladislav. În urmãtorii ani ies la rampã Dan Peterffy, Aida Anghelache, Tiberiu Kovacs, Adrian Cosoreanu, Zoltan Nagy, Codruta Domokos, Gabriela Munteanu, sportivul Alin Gedeon obtinând o medalie de argint de la Uludag (Turcia) în anul 1984.

Nu trebuie uitati nici fondistii anilor `70, Marcel Plesan, Ernest Czimbalmos, Lucia Scurtu, Paulina Frâncu, Eniko Peter, Florin Marcu, Adrian Flaidãr.

Cadrele didactice ale catedrei de schi, au luptat alãturi de conducerea clubului la construirea bazei didactice din Parâng, la crearea conditiilor actuale din Parâng (telescaun, pârtii, baby-schiuri), care au îmbunãtãtit radical conditiile de pregãtire ale schiorilor. An de an se obtin rezultate ascendente la grupele de copii si juniori. Dupã 1990, cu toatã criza financiarã, conducerea clubului a reusit sã supravietuiascã, sã asigure bugetul necesar calendarului sportiv si sã consolideze catedra de schi si clubul. Un aport deosebit în dezvoltarea schiului, în cele patru decenii, i-a adus ex-directorului Eugen Petterfy (construirea bazei de schi în Parâng, în regie proprie), conducerea I.E.F.S.-ului si Inspectoratul Judetean al învãtãmântului.

Astfel, în primul an de dupã Revolutie în 1990, sportivii Alin Gedeon si Gerlinde Mihut obtin locurile 1 respectiv 2 la Campionatul National al cluburilor scolare sportive.

Alti sportivi, precum Robert Bartha, Ramona Bor, Cristina Lupa, Voichita Domokos reusesc rezultate de calibru (anii 1991-1992) la nivel national, în anul 1992 fiind si prima iesire peste hotare, la Abetone (Italia), cu ultimele douã sportive citate mai sus.

Catedra de schi atrage tot mai multi sportivi si în urmãtorii ani, sportivii Ramona Bor, Robert Bartha, Voichita Domokos, D. Schmidt, Cristi Stancu, Cristina Lupa, Monica Ciurea, Maria Vãduva, Laurentiu T r k sau Sebastian Ancãu ducând cu falã si cinste numele clubului petrosenean, în perioada 1993-1995 pe locuri de podium la campionatele nationale.

În anul 1996 (dupã o participare de locul 1 a lui Robert Bartha, la Uludag, în Turcia), sportivii schiori ai C.S.S.P. se bucurã de aprecieri si în fosta Iugoslavie, unde la un mare concurs international, Monica Ciurea si Sebastian Ancãu ocupã locurile 4 respectiv 5. Apoi, la Uludag (Turcia) si Topollino (Italia), Sebastian Ancãu (locul 24) si Adrian Popescu (locul 1) au evolutii bune, iar în plan national, în intervalul 1996-2000, alte nume fac cinste clubului din Petrosani: Adriana Florean, Raluca Gându, Valentin Huda, Marian Dor, Simona Pavelonesc, Mihai Roman, Alin Pãrãu (patru titluri nationale în 1998, un loc 2 în Iugoslavia), Dorin Pãrãu, alãturi de mai consacratii din anii anteriori, Adrian Popescu, Robert Bartha, Cristina Lupa, Monica Ciurea, Sebastian Ancãu, Mihaela Huda.

Secolul XXI, respectiv anul 2001, debuteazã cu un succes rãsunãtor pentru Adrian Popescu, cu un loc 3 la concursul F.I.S. de juniori din Macedonia. Moment de satisfactie si pentru antrenorii Zoltan Toth si Iosif Huda, cooptati la lotul national.

Anii 2002-2006 sunt dominati de performantele fratilor Mihaela si Valentin Huda, Georgian Sântimbrean, Sorina Sandu, Raluca Gându, Dan Vlãduceanu, Lucian Gere, Diana Velicu, Andreea Stanci, Zoltan Ghenti, Adrian Popescu, niste sportivi extrem de talentati, care se aflã mereu pe podiumul de premiere la cele mai importante concursuri nationale, ceea ce va aduce si un loc 1 pe echipe celor de la C.S.S. Petrosani.

C.S.S. Petrosani va ocupa un loc 2 national pe echipe în anul 2007, cu Sorina Sandu, Diana Velicu, Dan Vlãduceanu, Timea Sz lle, urmând în anii urmãtori, 2008-2011, Radu Popescu, Mihaly Kutasi, Iulian Gresanu si altii.

GENU TUTU

Advertisements