Câtiva angajatori din judetul Hunedoara au fost informati despre noile modificãri aduse Codului Muncii.  15 agenti economici au aflat de la reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã despre modificãrile aduse legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru somaj si al ocupãrii fortei de muncã.

“În cadrul campaniei de informare a beneficiarilor Serviciului Public de Ocupare, a avut loc la sediul AJOFM Hunedoara sesiunea de comunicare cu tema “Modificãrile aduse legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru somaj si al ocupãrii fortei de muncã”, dedicatã angajatorilor din judetul Hunedoara. au fost prezenti 15 angajatori, iar temele de discutie au cuprins introducerea de noi servicii acordate somerilor, modificarea modalitãtii de acordare a primelor de mobilitate, introducerea primei de activare, cresterea subventiilor acordate agentilor economici pentru angajarea somerilor”, spune Nicolae Fara, director AJOFM Hunedoara.

Potrivit noilor reglementãri, în categoria primelor de mobilitate se încadreazã prima de instalare si prima de încadrare.

“Prima de instalare – se va acorda persoanelor înregistrate ca someri care se încadreazã într-o localitate situatã la o distantã mai mare de 50 de km fatã de cea în care îsi au domiciliul sau resedinta, si ca urmare a acestui fapt îsi schimbã domiciliul sau îsi stabilesc resedinta în localitatea respectivã sau în localitãtile învecinate acesteia. Prima de instalare se va acorda în douã transe (50% data instalãrii si 50% dupã expirarea perioadei de 12 luni de la angajare)”, mai aratã cei de la AJOFM Hunedoara.  Cuantumul primei de instalare poate varia. Astfel 12 mii de lei ar urma sã primeascã somerii care se încadreazã în muncã, într-o altã localitate si îsi schimbã domiciliul sau resedinta. 15.500 de lei vor primi somerii care sunt însotiti de membrii familiei care îsi schimbã domiciliul.  În cazul în care ambii soti îndeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 de lei, iar celãlalt va primi 3500 lei. “Prima de încadrare se va acorda, lunar, pe o perioadã de 12 luni, somerilor înregistrati care se angajeazã într-o localitate situatã la o distantã mai mare de 15 km de localitatea în care îsi au domiciliul stabil sau resedinta. Cuantumul primei de încadrare se  calculeazã în functie de numãrul de kilometri  proportional cu numãrul de zile în care îsi desfãfoarã efectiv activitatea la angajator”, mai aratã cei de la AJOFM.

În prezent zonele prevãzute în planul national de mobilitate pentru judetul Hunedoara, care vor beneficia de modificãrile aduse Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentr somaj si al ocupãrii fortei de muncã sunt zona Valea Jiului si zona Brad.

Monika BACIU