Campania “Canalizarea nu e cosul tãu de gunoi!” derulatã de ApaServ Valea Jiului continuã, chiar dacã actiunile nu mai sunt atât de vizibile. Dupã primele sãptãmâni de campanie, reprezentantii societãtii de apã din Valea Jiului au tras câteva concluzii, iar efectele informãrii sunt vizibile.

“Campania a fost una de succes. Lumea a primit foarte bine aceste demersuri pe care noi le-am fãcut, au fost însã oameni care au fost putin reticenti, unii chiar ne-au spus cã e o glumã, dar într-un final considerãm cã pe termen scurt vedem niste rezultate pentru cã monitorizãm tot ceea ce înseamnã gunoi si interventiile pe care le facem la canalizare. Nu a scãzut drastic cantitatea de gunoi aruncatã în sistemul de canalizare, dar încet, încet se simte, iar lumea este mai responsabilã. Nu am terminat campania, o vom derula în continuare, dar dorim sã aducem permanent la cunostinta consumatorilor cã “Canalizarea nu este cosul tãu de gunoi”, a declarat Florin Donisã, director tehnic în cadrul SC ApaServ Valea Jiului.

Si pentru exploatarea retelelor de canalizare, societatea de apã din Valea Jiului a achizitionat de-a lungul timpului utilaje moderne. Acestea nu functioneazã la parametri optimi în momentul în care canalizarea este obturatã de diverse mizerii voluminoase, precum plãpumi sau animale moarte, asa cum s-a întâmplat de mai multe ori.

“Pe retele întâmpinãm mari probleme, în Valea Jiului avem peste 400 de km de retea de canalizare, avem cu ce sã le exploatãm, pentru cã tot pe investitii am reusit sã achizitionãm utilaje specifice pentru retelele de canalizare. În fiecare oras existã o astfel de masinã. Costurile sunt mari, dar noi o considerãm o exploatare pe care trebuie sã o facem, dar ne dorim sã scadã cantitatea de mizerie care ajunge în reteaua de canalizare. Problemele care apar pe fluxul tehnologic a echipamentelor care sunt în statiile de pompare, în statiile de epurare. Una este sã pompezi o apã cu încãrcare micã si alta e sã pompezi o apã plinã de cârpe, pampersi. atunci se mai stricã pompele, iar totul costã bani si muncã”, mai spune sursa citatã.

Monika BACIU