Un grup de geologi din Petrosani si Bucuresti au fãcut, în aceastã toamnã, o descoperire ce atestã existenta vietii în Valea Jiului. De fapt este vorba despre niste fosile de plante, care au fost gãsite în mai multe unitãti miniere, dar si în haldele de steril, iar specialistii spun cã acestea au existat acum peste 23 de milioane de ani si de la ele s-a creat stratul de huilã ce „a dat de mâncare”, timp de 200 de ani, Vãii Jiului. Ele pot fi considerate oricând emblema realã a acestei zone miniere.

„Descoperirile fãcute, în special în toamna acestui an, au dus la un numãr mare de specii de plante fosile, chiar cele care au generat acesti cãrbuni. Existenta acestor plante în numãr mare în origocen, au dus, prin procesul de carbonificare, la formarea zãcãmintelor existente în Vale. În lipsa oxigenului, au determinat, din baza lor de celulozã, cresterea continutului de Carbon, pe mãsurã ce s-a  pierdut hidrogenul, oxigenul si azotul. Aceste 4 elemente constituie celulozã, sau altfel spus scheletul vegetal al acestor plante”, ne-a explicat prof.univ.dr.ing Grigore Buia, geolog la Universitatea din Petrosani.

1-1

Geologii au fãcut descoperirea recent si spun cã acum vor sã punã în valoare aceste relicve milenare, tocmai pentru cã ele vorbesc despre istoria acestor locuri. „Am putut sã colectãm în ultimii ani, dar mai ales în 2016, o cantitate mare de plante fosile, exceptional conservate si cu o biodiversitate  foarte ridicatã. Plantele acestea reprezintã, defapt, carbogeneratorii stratelor de  cãrbuni, pe care Valea Jiului si-a fondat economia, timp de peste 200 de ani. Din acest punct de vedere, vã pot spune cã acestea reprezintã defapt simbolul orasului Petrosani si a Vãii Jiului”, a declarat conf. Mihai Popa de la Facultatea de Geologie si Geofizicã a Universitãtii Bucuresti, care îsi desfãsoarã în Valea Jiului activitatea de cercetare.

1-2

Geologii vorbesc despre aceste fosile ca despre simbolul Vãii Jiului si au de gând sã creeze un muzeu în care sã le expunã. Ori poate cã o vor face chiar la Muzeul Mineritului din Petrosani. „Sã creãm o emblemã, emblema realã a acestei Vãi, tocmai prin reconstructia acestor plante fosile, care au generat zãcãmintele de cãrbuni, zãcãminte ce au stat la baza atâtor procese economice chiar la nivel national. Prin reconstructia acestor plante, pe baza fosilelor, creãm un lant în care explicãm apoi modul de acumulare al zãcãmintelor, în formã de strate si apoi  o micã machetã cu exploatarea si utilizarea lor. În final, totul sã se încheie cu un bec care se aprinde si care sã simbolizeze,  defapt, energia. Din plantã s-a scos si se mai poate scoate, curent electric, energie!”, a mai adãugat profesorul universitar Grigore Buia.

Fosilele sunt încã în plin proces de recuperare si, la Universitatea din Petrosani, au ajuns aproximativ 1.000 de astfel de piese unicat, pe care profesorii geologi care le-au descoperit le vãd expuse ca simboluri ale acestor locuri.

Diana Mitrache