Primarii din Valea Jiului asteaptã, cu nerãbdare, instalarea noului Guvern. Dupã ce PSD a câstigat alegerile la nivel de tarã se cunoaste, deocamdatã, doar faptul cã partidul va forma Guvernul.

Rãmâne însã de vãzut dacã ALDE va face parte sau nu din Guvern, cine va ocupa fotoliul de premier si cine vor fi ministrii. Chiar si cu atâtea necunoscute, o parte din primarii Vãii Jiului deja s-au gândit ce îi vor cere celui care va fi premier. Spre exemplu, Vasile Jurca, primarul orasului Petrila, vrea continuarea activitãtii miniere la mina Lonea.

“Asteptarea mea este ca PSD sã respecte programul de guvernare. Este un program care va dezvolta România. Pentru Petrila îi voi cere premierului, dar sI ministrului Industriilor sã gãseascã solutii pentru ca activitatea minei Lonea sã continue. Sper sã poatã întoarce acea decizie privind închiderea Minei Lonea. Valea Jiului a fost motorul economic al României, trebuie sã tinã cont de acest lucru”, a declarat Vasile Jurca, primarul orasului Petrila. Totodatã, edilul petrilean vrea sprijin pentru realizarea unui parc industrial.

“Vom cere sprijin pentru realizarea unui parc industrial. Bugetul local nu ne permite sã face o asemenea investitie. Mai avem nevoie de sprijin pentru lucrãrile de infrastructurã, dar si pentru dezvoltarea domeniului schiabil Sureanu”, a mai spus sursa citatã.

Guvernul condus de Dacian Ciolos a venit cu un proiect integrat pentru Valea Jiului pe care primarul Vasile Jurca îl considerã unul “foarte bun care trebuie continuat si de guvernul PSD”.

Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan asteaptã ca noul Guvern sã fie instalat si sã fie fãcute publice numele noilor ministri. Pânã atunci, edilul spune cã PSD trebuie sã îsi respecte planul de guvernare cu care s-a prezentat în fata electoratului în campania electoralã.

Cristian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni, vrea o Românie care sã se dezvolte în mod unitar.

“Trebuie sã asteptãm sã vedem noul Guvern, iar apoi acesta trebuie sã punã în aplicare planul de guvernare. Am dorinte pentru Lupeni, dar cred cã trebuie sã gândim în mod unitar. Contextul general trebuie sã fie unul bun pentru România. Dacã oamenii au pensii mari, au salarii mari, atunci existã si putere de cumpãrare, iar toate acestea se vor reflecta în bugete. Trebuie sã gândim o dezvoltare unitarã”, a declarat Cristian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.

De cealaltã parte, Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani spune cã localitatea se va confrunta cu o adevãratã crizã dupã închiderea unitãtii miniere.

“Eu voi cere sprijin pentru lucrãrile de infrastructurã, dar si pentru continuarea lucrãrilor la drumul spre Herculane. În ceea ce priveste mina Uricani nu are rost sã ne mintim. Odatã inclusã pe programul de închidere nu se mai poate face nimic. Situatia va fi dramaticã ca la Aninoasa”,  a declarat Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, si Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa, nu au putut fi contactati.

Monika BACIU