Ne-a iesit hornaru-n drum si, dacã nu am avut noroc, mãcar am aflat cam cum mai stãm cu cosurile de fum. Multi oameni au încã teracote, sobe si chiar si la bocuri se întâmplã sã se încãlzeascã astfel, însã, putini sunt cei care stiu ce au de fãcut, mai ales înainte sã porneascã sã facã focul într-o astfel de sobã.

Cosurile sunt extrem de importante si, dacã nu sunt curãtate corect, ar putea sã refuleze, ori chiar mai rãu. Asta o spune unul dintre hornarii autorizati din Petrosani, care munceste si reuseste sã îsi facã meseria, cu aparate moderne, pentru cã acum hornarii nu mai umblã cu scara în spate si cu o perie neagrã în spate.

„Existã cerere si pentru noi si chiar e nevoie de noi. Sezonul acesta am avut mult de lucru.  Pe timpul verii, în general, pensionarii ne solicitã. Ei se pregãtesc din timp pentru iarnã. Fatã de vremurile trecute, acum sunt tehnologii moderne, existã scule mecanizate, sunt si scoli care instruiesc viitorii cosari, oricum e altceva. Eu activez aici de vreo 20 de ani, mã stie lumea, dar, în general, vorba merge din client în client”, spune Sorin Gabor, hornar autorizat din Petrosani, care are si cont de facebook unde îsi prezintã oferta de lucru si tarifele.Si clientii nu lipsesc. Fie cã au nevoie sã repare un horn, fie sã îl desfunde, fie sã îl dãrâme, cosarii vin si îsi fac meseria. Numai în Cartierul Dimitrov din centrul Petrosaniului, unde oamenii se încãlzesc cu teracote, cosurile de fum stau sã cadã, iar locatarii fac si ei ce pot. „Sunt 4 familii care mai fac foc în sobã la mine pe scarã. Au reparat cosurile, le-au reparat cu un tichinigiu, nu cu hornar, dar a venit un hornar si a demolat un cos care stãtea sã cadã si apoi l-a reparat. Aici la noi nu mai sunt defecte”, ne-a mãrturisit un bãrbat care locuieste într-un bloc din Cartierul Dimitrov, unde are sobe de teracotã si, desigur, horn.

3-1

Hornarii, însã, vorbesc despre acest cartier ca fiind unul cu mari probleme, pentru cã hornurile sunt vechi, neaerisite si pericolele pândesc la tot pasul.

„Zona Dimitrov este o zonã veche, cu blocuri si, nu stiu din ce cauzã, nu toti si le întretin. Sunt cosuri distruse, cu potential pericol de accident. Poate pica oricând o cãrãmidã”, mai spune hornarul. Si dacã pericolul este pentru cei de jos, care trec pe stradã, nici cei care stau în case si folosesc aceste hornuri nu sunt lipsiti de pericole la fel de grave. „În special, omul trebuie sã stie cã un cos de fum este o instalatie sub presiune, unde temperatura  fumului dezvoltã o mare presiune si, dacã acesta nu este  construit corespunzãtor, ori e defect, poate crea probleme si oamenii chiar pot muri”, a adãugat cosarul modern.

Nu toatã lumea stie cã anual ar trebui verificate cosurile. Sunt oameni ce nu si-au fãcut verficãri de 20 de ani, iar hornarii spun cã, pentru siguranta lor, acest lucru ar trebui fãcut anual. Nu se stie niciodatã cum stau lucrurile si acum sunt scule performante, cu camere video, ce aratã exact cât de mult este de lucru, unde si nici mizerie nu se face. La fel este si cazul celor care au seminee, pentru cã si acestea sunt la modã, însã cosarii sustin cã au gãsit probleme si în astfel de cazuri.

Diana Mitrache