Începând cu ziua de vineri, de la ora 12,00, nicio unitate minierã nu mai are apã potabilã. Decizia de debransare a minelor din Valea Jiului le apartine celor de la Apa Serv, care, de o lunã de zile, asteaptã un dialog si un angajament de platã de la Complexul Energetic Hunedoara.

Datoriile sunt de aproximativ 270 de milioane de lei si pânã acum nu s-a achitat decât restanta de la Hotelul Onix si de la Prest Serv, unde îsi desfãsoarã activitatea salvatorii mineri. „Vãzând cã joi, sãptãmâna trecutã, ei au încãlcat legea si pompierii le-au cãrat apã, pentru a avea la WC, am decis, pentru cã nu s-a fãcut niciun pas din partea lor, ca de vineri începând cu ora 12,00, sã oprim furnizarea la toate unitãtile miniere”, a spus Costel Avram, director general al Apa Serv.

Primii care au de suferit sunt minerii, pentru cã atunci când au iesit de sub pãmânt, nu au avut cu ce sã se spele. Liderii de sindicat spun cã s-au descurcat folosind apã din surse alternative, însã, recunosc si cã vor fi probleme.

„Toate exploatãrile miniere au surse alternative de apã, însã, vor fi probleme care sperãm sã se rezolve din punct de vedere organizatoric, de cãtre managerii unitãtilor, pentru a evita disfunctionalitãtile în activitate. A fost week-end, nu s-a lucrat mult, însã, de luni de schimbã lucrurile. Sunt zone, cum e la Lonea, unde, o anumitã parte din exploatarea minierã, are o altã baie, ce este deservitã doar de reteaua de la Apa Serv. Acolo minerii nu se pot spãla. Vor merge acasã murdari, dacã nu se gãseste solutia”, a afirmat Darius Câmpean, lider la Sindicatul Muntele, al minerilor din Valea Jiului.

Conducerea CEH a marsat pe ideea cã are conturile goale si acesta este principalul motiv pentru care nu a achitat factura la apã, însã, sute de oameni sãrmani, care nu au plãtit facturile sunt acum actionati în instantã, din cauzã cã nu si-au achitat apa consumatã si riscã executarea silitã, iar cei de la CEH nu puteau, în opinia conducerii Apa  Serv, sã facã exceptie. În ceea ce-i priveste pe mineri, vestile sunt si mai rele, pentru cã nici la baie nu vor mai putea sã meargã de luni.

„Dacã vineri le-am luat apa, ne gândim foarte serios ca, la mina Livezeni, care nu are apã de la noi, dar în schimb, serviciile de canalizare merg în statia de la Dãnutoni, iar noi plãtim enorm, sã le oprim canalizarea. Cred cã de luni, vom face în asa fel încât ca, toate dejectiile ce vin de la EM Livezeni sã le oprim si apoi sã le iasã acolo la minã”, a spus Costel Avram, directorul general al SC Apa Serv. Situatia a devenit îngrijorãtoare, mai ales cã luni, 12 decembrie, se judecã insolventa Complexului Energetic Hunedoara,  iar dacã va intra în insolventã, Apa Serv este nevoitã sã reporneascã apa, dar si CEH are termen scadent ca sã plãteascã facturile curente.

Diana Mitrache