Si în Straja si în Parâng sunt pârtii amenajate pentru schiori si salvamontistii, care se asteaptã ca în acest week-end sã fie luate cu asalt statiunile, le dau turistilor câteva sfaturi.

În principiu, acestia sunt sfãtuiti sã nu plece pe trasee fãrã echipament corespunzãtor si sã nu pãrãseascã zonele din preajma cabanelor, pentru cã este gheatã, se pot produce alunecãri si viata le-ar putea fi pusã în pericol, oricând. Mai ales cã, numai în week-endul care a trecut, salvamontistii din Straja au avut cel putin 5 interventii destul de grave, cu turisti loviti la coloana vertebralã si la cap si asta în conditiile în care statiunea nu prea a fost aglomeratã.

„Toti cei care vor merge în acest week-end si vor merge pe jos în zona înaltã, cu toate cã nu este foarte mare zãpada, nu este exclusã posibilitatea de alunecare si este necesar sã se echipeze corespunzãtor: coltari, bocanci, pufoaicã si chiar si piolet. Existã posibilitatea de alunecare, pentru cã zãpada s-a depus pe o pojghitã de gheatã, asa cum existã posibilitatea sã cedeze balcoane de zãpadã, în zonele de dispunere la vânt, ceea ce poate crea alunecãri”, spune George Resiga, seful echipei Salvamont din  Straja. Salvamontistii spun cã în Retezatul Mic si în Retezatul Mare, locuri frecventate de cei pasionati de drumetii, cantitatea de zãpadã pe zona de vale este mare, iar pe creste s-au creat balcoane de zãpadã, care, dacã sunt abordate gresit, pot provoca alunecãri în gol. În plus, chiar si pe zonele schiabile se cere prudentã. „Cei care ajung în zonele schiabile, sã profite si sã nu pãrãseascã locurile amenajate, pentru cã sunt foarte multe obstacole naturale, în afara zonei schiabile, datorate cantitãtii mari de zãpadã”, a mai adãugat George Resiga.

În Straja au pornit tunurile de zãpadã si pãrtiile au fost amenajate si în Parâng, asa încât, la sfârsitul acestei sãptãmâni este vremea numai bunã pentru o turã de schi, poate prima din acest sezon.

Diana Mitrache