Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe fostul comandant al Sectiei de Pompieri ilia, Constantin Petrescu, pe care il acuza ca si-a folosit subordonatii pentru activitati in folosul propriu, ori le-a rezolvat diverse solicitari in schimbul primirii unor bunuri, respectiv ceasuri, parfumuri sau chiar produse alimentare.

Constantin Petrescu a fost trimis in judecata de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie –Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, precum si doua infractiuni de primire de foloase necuvenite, din care una in forma continuata.

Potrivit rechizitoriului intocmit de DNA, in perioada august 2004 – decembrie 2011, Constantin Petrescu, in calitate de comandant al Sectiei de Pompieri ilia din cadrul i.S.U. Hunedoara, a ordonat in mod ilegal subordonatilor sai – militari in termen sau subofiteri – ca, in timpul programului de lucru al subunitatii, sa presteze diferite activitati. Practic, acestia erau folositi pentru diverse lucrari de constructii, lucrari agricole, etc, in beneficiul sefului sau al unor rude si cunoscuti de-ai lui Petrescu. „in aceasta modalitate, inculpatul si persoanele beneficiare ale acestor servicii au realizat un avantaj material in valoare de 79.444,88 lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor realizate iar i.S.U. Hunedoara a fost prejudiciat cu suma de 278.328,95 lei, reprezentand drepturile banesti ale subofiterilor si cheltuielile avansate de stat cu intretinerea militarilor in termen, suma cu care inspectoratul s-a constituit parte civila”, spun procurorii anticoruptie. Acestia au mai stabilit ca, in cursul anului 2010, fostul sef al pompierilor din ilia a primit de la doi dintre subordonatii sai ceasuri, parfumuri sau produse alimentare, in valoare totala de 1.450 lei, dupa ce a avizat solicitarile acestora, respectiv mutarea intr-o alta localitate si folosirea autospecialei unitatii pentru rezolvarea unor probleme personale. in vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobil si imobile apartinand inculpatului. Dosarul a fost inaintat Tribunalului Militar Timisoara.

Tot la Tribunalul Milutar a ajuns si adjunctul comnandantului Sectiei de Pompieri ilia, Raducu Mugurel Hojbota, pe care DNA il acuza de infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2008-2011, in calitate de adjunct al comandantului Sectiei de Pompieri ilia, cu incalcarea atributiilor de serviciu, Hojbota le-a ordonat subordonatilor sai sa presteze diferite activitati in folosul sau in timpul programului de lucru si, in acelasi scop, a folosit autovehiculele din dotarea subunitatii. „in aceasta modalitate, inculpatul a obtinut pentru sine un avantaj patrimonial in suma de 12.082, 30 lei iar i.S.U. Hunedoara a fost

prejudiciat cu suma de 28.268,42 lei, reprezentand contravaloarea salariilor incasate de subordonati pe perioada cat au lucrat in folosul inculpatului cat si contravaloarea utilizarii autospecialei, suma cu care unitatea s-a constituit parte civila in procesul penal. In vederea recuperarii pagubei, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unui imobil apartinand inculpatului”, se arata in rechizitoriul DNA.

Carmen Cosman