Lectie de viatã de la copiii cu dizabilitãti

Primãria municipiului Petrosani a marcat Ziua Internationalã a Persoanelor cu Dizabilitãti. Veseli, optimisti. Asa au fost zecile de copii, cu dizabilitãti, care au acaparat sala de marmurã a Primãriei Petrosani. Acesti copii duc pe umeri o povarã mare, dar voiosia si ambitia lor îi ajutã sã învingã toate obstacolele.

“Ziua de 3 decembrie este sãrbãtoritã la nivel mondial ca Ziua Internationalã a Persoanelor cu Dizabilitãti. Existã printre noi oameni care se deosebesc fatã de celelalte persoane printr-o abilitate în minus, fie ea de naturã fizicã sau psihicã sau locomotorie. fiecare om are anumite preocupãri, are anumite responsabilitãti, fapt care face sã fie tot timpul prezenti unii alãturi de ceilalti. Dizabilitate este o responsabilitate socialã, o implicare activã în viata socialã a tuturor. Noi trebuie sã fim în permanentã alãturi de aceste persoane. La nivelul municipiului Petrosani avem 1500 de persoane cu handicap. Primãria Petrosani are 100 de asistenti personali”, a spus Nicolae Florin, viceprimarul municipiului Petrosani. Fiecare copil cu dizabilitãti trebuie sã fie ajutat si îndrumat pentru a-si descoperitalentele. De cele mai multe ori acesti copii ne dau o lectie de viatã, iar cei care le cunosc cel mai bine tainele sunt membrii familiei, dar si cei de la Directia de Asistentã Socialã.

4-1

“Toti suntem o sumã de aptitudini, avem fiecare un caracter, avem o vointã, important e sã ne descoperim abilitãtile, sã îi avem pe cei de lângã noi alãturi, sã le simtim dragostea si apropierea. Cei care vã sunt în primul rând alãturi, sunt cei din familie. Noi încercãm sã vã facem zilele mai frumoase, iar acest lucru se întâmplã si astãzi”, a spus Cristina Mraz, director executiv DLAS Petrosani.

Toti copiii prezenti la Primãria Petrosani au primit cadouri. Persoanele cu dizabilitãti sãrbatoresc pe 3 decembrie, în fiecare an, Ziua Internationalã a Persoanelor cu Handicap. Aceastã zi a fost adoptatã de ONU în 1992, pentru a motiva populatia sã înteleagã efectele dizabilitãtilor si pentru a combate discriminarea.

Monika BACIU

Advertisements