Alege sã fii corect!

În contextul organizãrii alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, Ministerul Afacerilor Interne desfãsoarã, la nivel national, campania „ALEGE SÃ FII CORECT!”, prin care se urmãreste aducerea informarea opiniei publice cu privire la principalele prevederi legale referitoare la exercitarea dreptului de vot.

Prin intermediul acestei campanii de informare, care se desfãsoarã si în judetul Hunedoara, alegãtorii primesc recomandãri utile în raport cu procesul electoral: sã detinã documente de identitate valabile, sã nu accepte mita electoralã si sã respecte confidentialitatea votului. În judetul Hunedoara, în afara promovãrii mesajului campaniei prin mijloacele media, politistii, jandarmii si lucrãtorii pentru situatii de urgentã desfãsoarã, în aceste zile, activitãti de informare directã în rândul publicului tintã, respectiv persoanele cu drept de vot. Astfel de actiunii au avut loc nu doar în municipiul Deva, ci si în municipiile Hunedoara si Petrosani, unde politistii, jandarmii si pompierii  au stat de vorbã cu cetãtenii si le-au oferit materiale informative (flyere) având ca scop promovarea corectitudinii, legalitãtii si responsabilitãtii în contextul alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016.

Prin acest demers, M.A.I. urmãreste informarea alegãtorilor cu privire la drepturile pe care le au în cadrul procesului electoral, dar si riscurile la care se supun atunci când încalcã prevederile legale referitoare la desfãsurarea alegerilor.

Infractiuni electorale prevãzute în Codul Penal (Titlul IX la art. 385 – 393).

Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinãrii alegãtorului sã voteze sau sã nu voteze o anumitã listã de candidati ori un anumit candidat – se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani si cu interzicerea exercitãrii unor drepturi.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepseste cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;

Utilizarea unei cãrti de alegãtor sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals – se pedepseste cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;

Fapta persoanei care voteazã prin introducerea în urnã a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegãtor – se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Advertisements