INSEMEX Petrosani a realizat pe parcursul acestui an, patru expertize tehnice. Patru evenimente majore au avut loc pe parcursul acestui an, iar cei de la INSEMEX Petrosani au fost solicitati sã stabileascã care au fost cauzele care au dus la producerea acestora.

Colectiv, cea mai amplã expertizã

Poate cea mai amplã expertizã realizatã de specialistii de la INSEMEX anul acesta a fost cea legatã de clubul Colectiv. În tragedia de anul trecut, 64 de tineri si-au pierdut viata în urma unui incendiu care a pornit de la un joc de artificii. Specialistii INSEMEX au fost solicitati sã realizeze expertiza tehnicã. Institutul National de Expertize Criminalistice Bucuresti din cadrul Ministerului de Justitie si Înalta Curte de Casatie si Justitie au solicitat sprijinul celor de la INSEMEX Petrosani. Expertiza tehnicã INSEMEX, în dosarul Colectiv,  aratã cã materialul folosit pentru antifonarea clubului, spuma poliuretanicã, a declansat iadul. Specialistii în incendii de la Petrosani aratã în raport cã spuma poliuretanicã se descompune în general la 180 de grade Celsius si la aproximativ 300 se autoaprinde. În club temperatura a ajuns la peste 600 de grade Celsius, iar la nivelul tavanului au fost peste 1.000 de grade.

Expertizã la brutãrie si moarã

Specialistii INSEMEX au realizat si expertiza tehnicã în cazul exploziei de la o brutãrie din Tãsnad, judetul Satu Mare. În data de 22 decembrie 2015, s-a produs o deflagratie la o brutãrie din Tãsnad. Douã persoane au suferit atunci arsuri. Cercetãtorii de la INSEMEX au fost solicitati de ITM Satu Mare, Parchetul de pe lângã Judecãtoria Carei, Cristian Florian SRL sã realizeze o “expertizã tehnicã privind evenimentul produs în data de 22.12.2015 la cuptorul nr. 3 al brutãriei situatã în localitatea Tãsnad, str. Mihai Eminescu nr.26, jud. Satu Mare, apartinând S.C. CRISTIAN FLORIAN SRL”.

Tot la finalul anului trecut, o explozie a avut loc la o moarã din judetul Brasov. Parchetul de pe lângã Tribunalul Brasov, ITM Brasov si SAPTE SPICE S.A. au solicitat sprijinul INSEMEX pentru realizarea unei expertize tehnice “privind evenimentul produs în data de 05.11.2015 în incinta morii situatã în Brasov, str. Avram Iancu, nr.98, jud. Brasov, apartinând S.C. SAPTE SPICE S.A”

Specialistii INSEMEX au mai realizat o expertizã tehnicã în cazul unui plutonier din Iasi asupra cãruia s-au gãsit 32 de betisoare de pulbere.

Monika BACIU