Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 decembrie, o altã piesã în cadrul actiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul situat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii decembrie 2016 face parte din colectia de Etnografie si Artã Popularã a sectiei din Orãstie a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, fiind reprezentat de o cãtrintã, clasatã în categoria tezaur, ce provine din satul Vaidei, comuna Romos, Judetul Hunedoara.

Piesã rarã, cu valoare de marcã pentru costumul femeiesc de sãrbãtoare din zona Orãstiei prin tipul de compozitie decorativã si categoriile de motive, a fost realizatã în gospodãrie, în primul sfert al secolului XIX-lea. Decorul este amplasat pe toatã suprafata în grupaje succesive de vãrgi transversale diferentiate compozitional: simple si cu alesãturi. În treimea superioarã si la poale sunt plasate simetric câte un grup de câte trei registre – unul lat flancat de douã mai înguste. Franjurii au rol decorativ, iar dintre motivele ornamentale amintim vãrgi simple, vãrgi cu „zimti”, vãrgi cu „scãrite” oblice, romburi, „X” – uri, romburi cu coarnele berbecului, „V” – uri culcate. Cromatica este constituitã din motive cu rosu, galben, albastru, alb, si negru, toate amplasate pe fond alb. Foarte interesant este faptul cã în cromatica compozitiei decorative apare tricolorul românesc.