Banii pe care pensionarii mineri îi dau pe facturile la energia electricã, vor fi decontati în perioada urmãtoare.  Potrivit celor de la Societatea Nationalã de Închideri de Mine, deconturile vor fi fãcute de sãptãmâna viitoare, pentru toti pensionarii, în ordine alfabeticã, la unitãtile miniere de care pensionarii mineri apartin. „Am avut mai multe discutii cu presedintele Ligii Pensionarilor, domnul Hortopan pe aceastã temã si chiar l-am informat cu privire la aceste gratuitãti si, la fel ca si în cazul plãtilor compensatorii pentru disponibilizati, aceste gratuitãti vor fi accesate din data de 8 a lunii decembrie. Vom face un grafic de esalonare alfabetic cu pensionarii care beneficiazã de aceste gratuitãti, asa încât, pânã în 22 decembrie, toti pensionarii care au depus facturile sã îsi primeascã gratuitãtile”, a declarat Aurel Anghel, director general SNÎMVJ.

Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului este cea care achitã deconturile pentru minerii care au gratuitãti. Este vorba despre aproximativ 9.600 de oameni, care au iesit la pensie fãrã sã se disponibilizeze si care primesc ratii de cãrbune, ori le sunt decontate facturile la energia electricã pe care o consumã pe timpul anului.

Pensionarii care îndeplinesc conditiile de iesire din sistem la 45 de ani, cu 20 de ani vechime în subteran, au dreptul  la decontarea unui consum de 3.000 kW anual, energie electricã, respectiv 3 ratii de 850 kg de cãrbune (pentru cei cãsãtoriti) si 2 ratii de 850 kg de cãrbune (pentru cei necãsãtoriti).

Diana Mitrache