UPDATE. Angajatii CEH isi primesc maine avansul

Angajatii Complexului Energetic Hunedoara isi vor primi, maine, 29 noiembrie, chenzina I. Plata avansului era pusa sub semnul intrebarii avand in vedere ca unii dintre creditori au pus poprire pe conturile Complexului Energetic Hunedoara.  ”In urma discutiilor de la Minister (ministerul Energiei-n.r.) avansul intra maine”, a spus Darius Campean, presedintele Sindicatului Muntele. Patru firme au  pus poprire pe conturile CEH. CFR Marfa, UPSUROM Petrosani si inca doua societati.

––

Complexul Energetic Hunedoara se aflã într-o situatie extremã. Au fost puse popriri pe singurul cont în care intrau veniturile. CFR Marfã, UPSUROM si alte douã societãti au pus poprire pe contul principal al CEH, iar situatia este extrem de gravã.

Existã riscul ca angajatii sã nu îsi primeascã salariile, iar ROMGAZ va tãia gazul de la cele douã termocentrale ceea ce înseamnã cã activitatea CEH se va opri.O companie de stat lasã angajatii Complexului Energetic Hunedoara, altã companie de stat, fãrã salarii. Angajatii Complexului Energetic Hunedoara ar putea sã nu îsi primeascã salariile. Plata chenzinei I se aflã sub semnul întrebãrii având în vedere problemele cu care se confruntã societatea. Astãzi (marti-n.r.) este ultima zi în care minerii si energeticienii si-ar putea încasa salariile. Având în vedere cã zilele de 30 noiembrie si 1 si 2 decembrie sunt nelucrãtoare, existã toate sansele ca angajatii sã rãmânã fãrã avans. Problemele sunt din cauza iesirii din insolventã a Complexului Energetic Hunedoara, iar creditorii au blocat conturile de salarii.

“Existã mari probleme cu plata chenzinei I. se fac eforturi pentru deblocarea conturilor de salarii. Am fãcut douã adrese si premierului Dacian Ciolos prin care îl informãm despre situatia extrem de gravã în care se aflã Complexul Energetic Hunedoara. Am  discutat si cu doamna Corina Popescu (secretar de stat în Ministerul Energiei-n.r.), dar si cu conducerea CEH. Se fac eforturi pentru deblocarea conturilor”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele. Dacã problema nu se va rezolva în cursul zilei de astãzi, minerii si energeticienii îsi vor primi salariile doar în data de 5 decembrie, în ajunul lui Mos Nicolae.

“Vom face 1 decembrie în stradã, iar pe 5 decembrie activitatea se va bloca dacã nu se vor încasa salariile”, a mai subliniat sursa citatã.

Statul executã statul

O companie din subordinea statului pune aceste probleme Complexului Energetic Hunedoara. CFR Marfã a pus poprire pe conturile CEH pentru recuperarea datoriilor. COMPANIA NATIONALÃ DE CÃI FERATE CFR SA – prin Sucursala CF Timisoara are de recuperat de la CEH suma de 406,614.58 lei, iar Societatea Nationalã de Transport Feroviar de Marfã CFR Marfã SA – Sucursala Banat Oltenia – Centrul Zonal de Marfã Timisoara are de recuperat 42,574,767.06 lei.

“Avem mai multe executãri silite pe conturi. Executorul judecãtoresc Durbacã a pus poprire pe conturi pentru UPSUROM si CFR Marfã. Mai avem douã firme mai mici care au pus poprire pe conturi, dar sumele restante sunt nesemnificative. La CFR  Marfã avem popriri de 4 milioane, iar la UPSUROM de 500.000 de lei. Avem depuse cereri de suspendare a executãrilor silite, urmeazã sã vedem care va fi decizia instantei”, a declarat Michael Melczer, directorul general al CEH.  Mai mult, existã riscul ca începând de miercuri, 30 noiembrie, activitatea la CEH sã fie sistatã în totalitate. Societatea nu are resursele financiare pentru a plãti gazul cãtre ROMGAZ, altã societate de stat.

“Miercuri se taie gazul si oprim cele douã termocentrale. Plãtile cãtre ROMGAZ se fac în avans. Trebuie sã plãtim 500.000 de lei/sãptãmânã. Situatia e extremã. Am informat ministerul de resort, cabinetul premierului Dacian Ciolos si Prefectura asupra situatiei cu care ne confruntãm. Pe singura sursã de venit s-a pus poprire pe conturi”, a mai subliniat sursa citatã.

Monika BACIU