Mii de crendinciosi au fost în pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca de la Mânãstirea Prislop, la împlinirea a 27 de ani de la moartea pãrintelui staret. Reprezentantii Episcopiei Devei si Hunedoarei estimau cã vor fi peste 10.000 de pelerini, oameni care au dorit sã sã treacã pragul mânãstirii din Tara Hategului la slujba de pomenire a pãrintelui.

Viata pãrintelui care a slujit la Mânãstirea Prislop a fost cercetatã de o comisie din partea BOR, dupã ce au fost demarate toate actiunile care duc la canonizarea cãlugãrului. Supranumit „Sfântul Ardealului”, pãrintele Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. Acesta a trecut la cele vesnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia, judetul Prahova, si a fost înmormântat la Mãnãstirea Prislop. Arsenie Boca s-a nãscut în 1910, în Vata de Sus, judetul Hunedoara, iar în 1929 intrã la Academia Teologicã din Sibiu si-si vinde casa pãrinteasca pentru a-si continua studiile. Ajunge la Mânãstirea Prislop, unde devine staret, însã este arestat de securisti si dus la Canal, pentru un an de zile. Întors la Prislop, este iarãsi arestat pentru sase luni. Mormântul pãrintelui Arsenie Boca este loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi.

Atât în timpul vietii cât si dupã moartea sa, pãrintele Arsenie Boca a înfãptuit minuni sustin credinciosii si chiar dacã nu a fost canonizat oficial, este considerat Sfântul Ardealului.

Maximilian Gânju