Presedintele PSD Hunedoara, Laurentiu Nistor, si-a manifestat ingrijorarea fata de masurile luate de Guvernul Ciolos, guvern sustinut de PNL, prin care inca doua mine de carbune din Valea Jiului vor fi inchise in urmatorul an. In opinia candidatului PSD la Camera Deputatilor, guvernul
nu are nicio explicatie plauzibila in ceea ce priveste criteriile pe baza carora a decis sa opreasca activitatea minelor Lonea si Lupeni si sa lase peste o mie de familii fara o sursa de venit.
„Ceea ce a facut acest Guvern Ciolos, Guvernul Zero sustinut de PNL, nu are nicio logica. Decizia de a desfiinta inca doua mine de carbune este antieconomica. Ma asteptam ca Ministerul Energiei sa propuna, mai degraba, investitii in retehnologizarea si modernizarea mineritului si a termocentralelor Mintia si Paroseni, pentru a salva Complexul Energetic Hunedoara si pentru a ne asigura necesarul de energie in situatii de criza. Din pacate, asistam la hotarari care pun in pericol peste o mie de locuri de munca, situatia familiilor care depind de aceste slujbe, dar si siguranta energetica a Romaniei”, a spus Laurentiu Nistor.
PSD sustine continuarea activitatii miniere
Candidatul PSD Hunedoara la Camera Deputatilor a atras atentia ca inchiderea Minei Lonea va avea efecte asupra unei intregi comunitati, deoarece exploatarea miniera este acum singurul angajator principal din orasul Petrila. „Practic, Guvernul Ciolos lasa un oras fara venituri la bugetul local. Chiar nu s-a gandit nimeni ca Petrila nu mai are alte surse de venit? Ce vor face tinerii, ce se va intampla cu scolile, cu viata oamenilor, in general? Sunt intrebari la care PNL si guvernul pe care il sustine ar fi trebuit sa aiba un raspuns credibil”, a afirmat Laurentiu Nistor.
El a reamintit faptul ca PSD a sustinut, cu orice prilej, importanta Complexului Energetic Hunedoara, atat prin prisma mentinerii locurilor de munca, dar si prin
faptul ca Romania are nevoie de energia produsa in termocentrale pe baza de carbune. “Am stat de vorba cu multi oameni, cu specialisti in energetica. Cu totii au spus ca nu putem renunta la productia de energie electrica pe baza de carbune. Sunt in joc mii de locuri de munca, viitorul a mii de familii, dar si siguranta energetica a Romaniei. Mineritul si termocentralele au nevoie de investitii in retehnologizare, pentru a deveni competitive pe piata de energie. PSD nu poate fi de acord sa taiem tot si sa ducem la fier vechi”, a spus Laurentiu Nistor.
Romania are nevoie de energie electrica produsa pe baza de carbune
Importanta productiei de energie pe baza de carbune a fost subliniata si de fostul premier Victor Ponta, cu prilejul vizitei pe care a facut-o recent in judetul Hunedoara. Cel mai bun prim ministru al Romaniei spunea ca tara noastra va face o mare greseala daca va renunta la productia de energie electrica pe baza de carbune. „In primul rand, sunt locurile de munca, dar eu vorbesc si de interesul national: o sa stam tot timpul sa importam energie din alte tari si o sa asteptam sa vedem daca ploua, ca sa avem energie hidro? Sau daca bate vantul, ca sa avem energie eoliana? Orice tara puternica si care sta pe picioarele ei trebuie sa aiba energie electrica pe carbune, mai ales cand ai resursa asa cum o avem noi in aceasta zona”, a spus Victor Ponta. Declaratiile presedintelui PSD Hunedoara survin in contextul in care Comisia Europeana a aprobat notificarea Guvernului Romaniei de acordare a unui ajutor de stat in valoare de 99 milioane euro pentru un program de inchidere a minelor Lonea si Lupeni, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pana in anul 2018.
Biroul de presa
––
Comandat: PSD Hunedoara; Executat: MBD REPORTER MEDIA SRL Petrosani;
CUI AEP
mandatar financiar 11160007