Salvatorii mineri din Valea Jiului au fost solicitati sã intervinã la mina Borod din judetul Bihor, pentru a recupera trupul unui bãrbat care s-a sinucis. Acesta s-a aruncat în gol într-unul din puturile minei.

“Am fost solicitati sã intervenim pentru a recupera trupul unui bãrbat care s-a sinucis aruncându-se în putul minei Borod din judetul Bihor care apartine de Carbonifera SA Ploiesti. Mina este închisã, se aflã în conservare. Am plecat patru salvatori de la SALVAMIN. Trupul Bãrbatului era la 160 de metri adâncime, complet desfigurat. A fost nevoie sã intrãm cu corzi. Bãrbatul avea 54 de ani si a lucrat la minã. Bãrbatul a amenintat cã se va sinucide, acesta a dispãrut de marti”, a declarat pentru Cronica Vãii Jiului, Gheorghe Mununar, directorul Prestserv (fostul Salvamin-n.r.).

Gheorghe Mununar spune cã aceasta a fost una dintre cele mai dificile interventii avute în ultima perioadã. “A fost o interventie foarte dificilã, în primul rând din cauza lipsei aerului, dar si a zonei foarte înguste”, a mai precizat Gheorghe Mununar.  Trupul neînsufletit al bãrbatului se afla în putul de aeraj, acesta fiind situat la o adâncime de circa 300 de metri. De precizat este faptul cã mai bine de jumãtate din put, adicã undeva la 150 de metri au fost inundati în momentul în care s-a închis unitatea minierã, astfel cã interventia salvatorilor de la Petrosani a fost îngreunatã.  Interventia salvatorilor mineri de la Petrosani dovedeste încã o datã faptul cã e nevoie de ei la nivel national. Nu este pentru prima datã când salvatorii de la Salvamin intervin în diferite locuri din tarã.

“Da, salvatorii nostri au fost la mina Borod din judetul Bihor. Prin aceastã nouã solicitare dovedim faptul cã este nevoie, în continuare de salvatorii minieri. Tocmai de aceea noi, conducerea Complexului Energetic Hunedoara am propus, în urmã cu câteva sãptãmâni la întâlnirea cu premierul Dacian Ciolos, transformarea PrestServ-ului în societate de interes national”, a declarat pentru CRONICA VÃII JIULUI, Michael Melczer, directorul general al CEH.

La Salvamin mai sunt 13 salvatori, numãrul acestora fiind din ce în ce mai mic. De precizat este faptul cã salvatorii de la Petrosani au fost solicitati de nenumãrate ori pentru a interveni în diferite cazuri din tarã.

Monika BACIU