Conform traditiei, românii sacrificã porcii pentru Crãciun în data de 20 decembrie, de Sfântul Ignat, dar sunt si oameni care nu asteaptã pânã atunci. Tocmai de aceea si pentru ca toata lumea sa fie în sigurantã, Directia Sanitar- Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor a pregãtit si pus în functiune de astãzi 61 de circumscriptii sanitar-veterinare acreditate sã efectueze examenul trichineloscopic al cãrnii.

”La nivelul judetului Hunedoara, noi am organizat efectuarea examenului trichineloscopic în 61 de circumscriptii sanitar-veterinare sau cabinete medicale veterinare individuale, unde medicii veterinari au contract de prestãri servicii cu DSVSA. Cele 61 de circumscriptii acoperã cele 69 de unitãti administrative ale judetului Hunedoara”, a declarat dr. Leontin Laslãu, purtãtor de cuvânt DSVSA Hunedoara. Mai mult ca în fiecare an, reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare au demarat o instruire a medicilor veterinari. ”În perioada 1 -27 noiembrie, medicii veterinari au fost  instruiti  în laboratorul sanitar veterinar, în asa fel încât acestia sã poatã obtine adeverinta cã au fost instruiti si sunt pregãtiti sã efectueze în bune conditii examenul trichineloscopic al cãrnii” a mai adãugat dr. Leontin Laslãu. Toti cei care în perioada urmãtoare vor sacrifica porci trebuie sã stie cã efectuarea examenului trichineloscopic al cãrnii este obligatoriu.

”Ca de fiecare datã îi rog pe toti proprietarii de porcine care sacrifica în acestã perioadã animelele pentru uz propriu, sã preleveze probe, sã ia legãtura cu medicul veterinar si înainte de a consuma carnea sã efectueze examenul trichineloscopic. Acest examen se face contra cost, însã pentru siguranta celor care vor consuma carnea animalului sacrificat, trebuie realizat” a mai precizat doctorul. Toate aceste circumscriptii din judet vor functiona începând de astãzi.

Adina Pãduraru