Un salon cu nebuni, ori poate doar bolnavi, sora sefã, ajutoarele ei, metodele de tratare si viata în astfel de conditii vor fi fidel redate în piesa a cãrei premierã are loc sâmbãtã, pe scena de la Petrosani. „Zbor deasupra unui cuib de cuci” aduce povestea unor bãrbati tinuti într-un salon de boli mintale, iar printre ei ajunge personajul central McMurphy. Povestea clasicã vine sã vorbeascã despre probleme mereu actuale, iar McMurphy reuseste sã fure zâmbete, hohote de râs si chiar lacrimi, însã, Radu Tudosie spune cã a fost o provocare sã îl interpreteze, dar si o plãcere sã se lase în voia unui personaj excentric.

„E un tip de viatã, un tip care încearcã sã fraiereascã un pic sistemul si ajunge într-un spital de nebuni, unde încearcã sã îsi facã cele 5 luni de pedeapsã mai usoare si mai distractive. Se complicã, însã, lucrurile în timp. De asta e frumos în teatru, cã putem juca tot felul de personaje si putem trãi ce poate în viata de zi cu zi nu apucãm sã trãim”, a spus Radu Tudosie, cel care îl interpreteazã pe McMurphy.

Povestea lasã mereu loc de interpretãri si rolul principal feminin, cel al sorei sefe îl face Oana Liciu Gogu, pe care am întâlnit-o în roluri mai vesele, însã acum va juca o femeie intransigentã si cu un rol decisiv în întreaga poveste.

„Trebuie sã fiu puternicã, pentru cã este o mare provocare, pentru mine, acest personaj. Sper sã câstig acest pariu, pentru cã, mãrturisesc cã mi-a pus multe dificultãti. Nu vã spun prea multe despre personajul meu, pentru cã as dezvãlui adevãratele mele intentii si as vrea ca spectatorii sã le descopere în timpul spectacolului”, spune si Oana Liciu Gogu, cea care va fi sora sefã.Regizorul Horatiu Ioan Apan ne promite cã vom sta cu sufletul la gurã, vom fi de partea personajelor sale si ne vom face poate si o introspectie, asa ca sã ne întrebãm la final cine erau nebuni? Pacientii sau cei care îi îngrijeau?

„Încercãm sã creãm lumea aceasta a celebrului roman a lui Ken Kesey, „Zbor desupra unui cuib de cuci”. E o distributie foarte mare, sunt 17 actori, e urias, volumul de muncã a fost foarte mare si apelãm cu foarte mare gratitudine la corpul tehnic din teatru, pentru cã vor apãrea si bãietii mari si musculosi, iar spectacolul sperãm sã fie pe mãsura asteptãrilor”, ne-a declarat Horatiu Ioan Apan, regizorul piesei. Spectacolul se jocã si de aceastã datã cu casa închisã, iar premiera va fi sâmbãtã seara de la ora 18.00.

Diana Mitrache