Consiliul Local Vulcan a aprobat tariful de distributie al energiei termice pentru institutiile publice din localitate. Mai exact, trei obiective vor beneficia de agent termic de la Termocentrala Paroseni. Este vorba de grãdinita numãrul 4, sala de sport a scolii numãrul patru si grãdinita numãrul 1.

“Nu puteam sã stãm la aceste obiective fãrã agent termic. Complexul Energetic Hunedoara  nu a vrut sã furnizeze agent termic populatiei din cauza datoriilor. Astfel, tariful de distributie este de 74,95 de lei/Gcal. În celelalte scoli si grãdinite avem panouri solare, pompe de cãldurã si gaz metan”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. Edilii au în vedere racordarea si celor trei obiective, pentru care s-a aprobat distributia agentului termic, la retele alternative de încãlzire.

“În perioada urmãtoare vom avea la toate clãdirile si institutiile publice din Vulcan gaz metan, astfel încât sã avem cel putin trei surse de încãlzire. Deocamdatã asteptãm ceva avize de la furnizorul de gaz metan, iar în cel mult douã luni vom avea toate aceste aprobãri”, a mai spus sursa citatã.  Mai mult, edilii de la Vulcan subliniazã cã primãria si Consiliul Local nu au niciun leu datorie cãtre societatea de termoficare, toate datoriile restante fiind ale populatiei. “Primãria Vulcan si Consiliul Local Vulcan nu au datorii. Cei de la Paroseni nu furnizeazã agent termic populatiei din cauza celor care nu au plãtit. CEH nu vrea sã livreze agent termic cãtre populatie pânã nu sunt achitate datoriile”, a mai spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Cei de la Pregoterm sustin cã profitul societãtii va fi minim.“Profitul va fi de 1% pe Gcal, adicã 62 de bani, iar la cheltuielile materiale profitul va fi de 90 de bani. E foarte putin, dar me adresãm institutiilor publice. Cantitatea estimatã de gigacalorii de care avem nevoie este de360-400 de Gcal. Pretul de achizitie reglementat de ANRE este de 152.2 lei, iar pretul total de livrare a agentului termic este de 257 lei cu TVA inclus pentru o gigacalorie”, a declarat Marius Danci, directorul Pregoterm Vulcan. Potrivit lui Marius Danci, în anul 2014 tariful de distributie a agentului termic era de 34 lei/Gcal, iar suma nu acoperea cheltuielile de functionare ale societãtii.“ Tariful propus acum e acoperitor astfel încât sã nu genereze pierderi”,  a mai spus sursa citatã.

Monika BACIU