La Teatrul Dramatic “Ion D. Sîrbu” Petrosani, va avea loc, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2016,  Festivalului de Teatru „La multi ani, România!” – ediatia a II-a,  un adevãrat regal de artã teatralã, cu participarea altor teatre din tarã.

Programul Festivalului de Teatru „La multi ani România!” – o initiativã si organizare remarcabile ale directorului Teatrului Dramatic „Ion D, Sîrbu Petrosani, Nicoleta Lucretia Bolca, sustinute de Consiliul Judetean Hunedoara si Primãria Petrosani – este un program extrem de ademenitor pentru public.

În prima zi, 30 noiembrie, va evolua Dan Puric, cu „Visul”, de Dan Puric

“Acum 20 de ani, într-o scoalã Popularã de Artã, aflam de la profesorul Aelenii Traian cã arta teatrului este susceptibilã si de un alt canal de comunicare, dincolo de cuvânt. Era o mare provocare, o cãlãtorie parcã într-un tunel al timpului unde cineva ferecase acest limbaj misterios al teatrului.

…Sfatul sãu a fost: atunci când vei deveni artist cãlãtor prin lume, sã te sprijini pe umerii nevãzuti ai tãrii.

9-1

În acest spectacol fãrã fir rosu conducãtor sunt visele mele adunate de-a lungul timpului. Cu unele mi-am câstigat existenta în barurile de noapte, cu altele am cãlãtorit în lume, iar cu altele, pur si simplu, m-am rugat” – Dan Puric.

1 decembrie – “Infinitul lui Brâncusi”, de Valeriu Butulescu, Teatrul Dramatic Petrosani

Este un spectacol extraordinar, spectacol pentru care Radu Tudosie, de la Tetrul din Petrosani, s-a pregãtit si fizic si psihic. Si-a lãsat plete, barbã, era descult, cu un toiag în mânã. Nu este usor sã joci rolul Constantin Brâncusi… „E greu, pentru cã s-a format asa o imagine a lui Brancusi si toatã lumea se asteapta la imaginea lui, dar cred cã aici este vorba despre spiritul vesnic al lui Brâncusi. Asta am vrut sã facem, sã fie uman, cu bune, rele, ca fiecare om. E provocator, e greu, mi-e fricã… – a spus înaintea premierei Radu Tudosie, cel care joacã rolul lui Brâncusi.

9-2

2 decembrie – “Cabinierul”, de R. Harwood, Teatrul de Nord Satu Mare

”Cabinierul”, de Ronald Harwood, reflectã tragedia pe care o trãiesc actorii uneori, înainte de a pãsi pe scenã cu zâmbetul pe buze. Cronicile spun cã spectatorii au avut sansa de a-si regãsi suferintele pe o scenã, într-o ambiantã cu iz de viatã si de moarte. Cei care au simtit durerea pierderii unei fiinte iubite, cei care si-au rãtãcit sensul de a trãi sau curajul de a merge înainte, au simtit fiorii din spatele fiecãrui cuvânt rostit cu atâta sinceritate pe scenã. ”Cabinierul” nu se urmãreste, se simte!

 3 decembrie – “„Durata medie de viatã a masinilor de spãlat”, de Elise Wilk, Teatrul de Vest Resita

Tragicomedia „Durata medie de viatã a masinilor de spãlat”, de Elise Wilk,  prezintã viata unei familii din zilele noastre. Poate fi viata unei familii de oriunde, din spatiul occidental, dar, este, totusi, viata unei familii din România, pentru cã se simte parfumul românesc al dramelor din nimic, lipsa de idealuri sau, mai degrabã, adoptarea unor idealuri false, inoculate de publicitate, de televiziuni, de modelele impuse de vedetele megashowurilor de divertisment. Conflictul dintre generatii este si el prezent, este luat în râs, este luat în plâns, astfel cã spectatorul, asa, ca la o tragicomedie autenticã, este pus în situatia de a ezita, de a-si înghiti râsul în plâns si invers, de a pufni în râs, tocmai când s-a acomodat cu melancolia si amarul – asa a fost reflectatã de rubricile de specialitate.

4 decembrie – Degetica & Spectacol de Ziua Minerului.

De precizat cã abonamentele sunt valabile la toate spectacolele din cadrul Festivalului Teatral “La multi ani, România!”. Pretul uni bilet de spectacol este 20 lei. Orice schimbare de participare si programul orelor de începere a vor fi anuntate în timp util.

Ileana Firtulescu