Culmea sãrãciei: sã n-ai nici sã bei apã!

Culmea sãrãciei la Vulcan este SÃ N-AI NICI SÃ BEI APÃ, ca sã parafrazãm sintagma „sãraci de n-au nici dupã ce sã bea apã”. Sute de oameni carã zilnic apã spre blocurile turn din cartierul inventat în epoca Ceausescu si denumit Dallas. Nu au apã în casã si trãiesc asa de peste un deceniu, dupã cum afirmã unul dintre oamenii pe care i-am gãsit cãrând apa în bidoane de 5 l. Fac asta de câteva ori pe zi si salvarea lor este un izvor, aflat la marginea cartierului.

Fiecare vine cu bidoanele, pe bicicletã, ori pe jos, coboarã într-un put si îsi ia apa de care are nevoie. De ce fac asta? De sãrãcie, spun ei, din indolentã o spun autoritãtile, însã, nimeni nu a fãcut nimic niciodatã, iar epidemiile de hepatitã revin an de an. „Cred cã jumãtate din Dallas nu are apã în casã. Venim si luãm de aici cã e potabilã. Depinde de cât ne trebuie, uneori luãm si 20 de bidoane. S-a ajuns aici cã suntem sãraci, de aia! Multi nu au plãtit. Eu nu am apã de 10 ani. E greu…”, recunoaste un bãrbat pe care l-am gãsit la izvor pe bicicletã.

1-1

Cum au ajuns mai toti asa? O spun chiar ei: pentru cã aici se consuma apã multã si nimeni nu plãtea, oamenii au fost bransati separat. Acum e simplu: cine nu plãteste, nu bea apã, nu se spalã si are apã la WC, iar mirosurile în acest cartier, chiar si acum, când e frig afarî, sunt de nesuportat. „Pãi s-au fãcut instalãri la retea separat si cine nu îsi permite si nu are bani sã tragã apa, nu foloseste. Foarte multã lume e asa. Nu au apã, energie electricã, gaze. Nu îsi permite nimeni. De pe o zi pe alta trãim. Cu apã cãratã în bidoane, cu cãruta, bicicleta… Cu ce speli, ce faci mâncare, speli vase si gata apa cãratã, apoi iar te întorci la izvor… Ne trebuie multã apã, stãm sus la etaj si nu ne permitem nici sã bem un pahar, cã poate au nevoie copiii. Noi bem la izvor”, spune o altã femeie, care ia apã de la izvor.

1-2

Numai în vara care a trecut, Cartierul Dallas a fost asaltat de inspectorii DSP, dupã ce mai multi copii si adulti care locuiesc în aceste conditii, au fãcut hepatitã. A fost un motiv ca primarul Gheorghe Ile sã le facã o baie comunalã, dar care nu a functionat niciodatã, pentru cã, spun edilii, oamenii nu vin sã se spele. Si oricum, inaungurarea bãii a fost amânatã cel putin un an, pentru cã tot cei ce locuiesc în Dallas au spart incinta si au furat piese. Cei de la Apa Serv recunosc cã sunt sute de oameni în aceastã situatie, dar socotesc cã multi reusesc sã se branseze ilegal la retea.

„La nivelul Vãii Jiului, cred cã procentual, 5% din cei care au contract cu noi sunt debransati de la reteaua de alimentare. La Vulcan este mai aparte Dallas-ul, iar oamenii nu îsi plãtesc. 230 de apartamente sunt debransate de la reteaua de apã, dar vã spun sigur cã, din 230, 80% au apã, pentru cã noi îi debransãm dimineata, ei dupã-amiazã, se branseazã si tot asa”, recunoaste Costel Avram, director general SC Apa Serv Valea Jiului. Din pãcate, însã, nu toti se branseazã si sãrãcia îsi spune cuvântul. Mai mult, în varã, oamenii îsi agãtaserã butoaiele de varzã peste balustrada balconului si sperau ca ploaia sã le aducã apa si lor, la etajele superioare, pentru cã altfel, fãceau curse zi de zi cu bidoanele pline pe scãri.

Consiliul Judetean Hunedoara a intentionat sã achite o parte a facturii la apã, pentru cã nu este normal ca în secolul acesta sã existe oameni care în bloc sã trãiascã fãrã apã. Nu s-a gãsit, însã, calea legalã, au spus la acea vreme politicienii, iar acum, cã tot e campanie, nimeni nu mai spune nimic.

Diana Mitrache

4 comentarii la „Culmea sãrãciei: sã n-ai nici sã bei apã!

 • 23 noiembrie 2016 la 20:12
  Permalink

  In valea jiului SARACIA isi spune cuvantul .

  Răspunde
 • 24 noiembrie 2016 la 08:22
  Permalink

  VOTATI PE VIATA PSD.URA!!!!SI DACA SE POATE SI CEVA AJUTOARE PENTRU CEI DIN DALLAS.P.S.ORICUM CINE A SCRIS ARTICOLUL E DEPARTE DE LIMBA ROMANA SI DE SITUATIA CU APA DE LA ROBINET ESTE VECHE SI O ADUCE-TI SI ZIARUL DUMNEAVOASTRA IN DISCUTIE INAINTE DE ALEGERI FIIND PLATITI DE ADVERSARII POLITICI AI PRIMARULUI IN FUNCTIE INDIFERENT CARE ESTE EL.SA VA FIE RUSINE CA LE PUPATI TALPILE LA TOTI POLITICIENII SI EI VA PLATESC DIN BANII FURATI DE LA STAT PENTRU ARTICOLE DE DOI BANI CA ACESTA.PROBLEMA CU BUTOAIELE ATIRNATE PE BALCOANE NU ESTE NICIDECUM PENTRU APA DE PLOAIE CI ELE SUNT ACOLO PENTRU MURATURI SI SUNT PUSE ACOLO PENTRU CA NU MAI AU LOC IN APARTAMENTE CARE SUNT FOARTE MICI.CA NU ISI PERMIT APA RECE ESTE O ALTA PROBLEMA PE CARE NU O VA REZOLVA NICI UN POLITICIAN PENTRU CA TRBUIE SA EXISTE INTOTDEAUNA O MASA DE MANEVRA SARACA DIN PACATE CARE ADUC SI VOTURI PENTRU ORICE POLITICIAN BINEINTELES EL FIIND DESIGUR NUMAI DIN TARA NUMITA ROMANIA.IN CONCLUZIE VA SPUNE UN VULCANEAN GET BEGET ATITA TIMP CIT VOR EXISTA OAMENI SARACI IN ROMANIA PSD VA CISTIGA ALEGERILE IN FIECARE ZI , IN FIECARE LUNA , IN FICARE AN ELECTORAL.

  Răspunde
  • 18 decembrie 2016 la 19:54
   Permalink

   Foarte bine spus! Locuitorii acelui cartier sunt 99% Romi! Care nu platesc datoriile de intretinere nici nu au platit poate si totusi au fost tinuti in spate de catre primarie care a mai inchis ochii…ei nu muncesc nici nu vor sa munceasca majoritatea fura curent!!! Daca as fi fost in locul primariei as fi debransat intreg cartierul!!! Epavele societatii nu trebuiesc intretinute ci lasate sa moara!!!

   Răspunde
 • 24 noiembrie 2016 la 08:28
  Permalink

  nici nu vor sa aiba. Hai sa fim seriosi. Vor dar totul gratuit. Eram zilele trecute intr-o farmacie si era o domnisoara de etnie rroma, la vreo 15 ani sa zic asa. Dupa ce ca tusea fara sa puna mana la gura mai si expectora pe jos. Da in incinta farmaciei isi lasa urmele salivare. I-am atras atentia de 2 ori, credeti ca s-a simtit? Exact. Nu.
  Vorbim ca trebuie sa-i integram in societate. Societatea credca a incercat sa-i includa, dar ei nu se lasa inclusi. Atata timp cat primesc ajutorul social fara sa munceasca e bine totul venit. Stam cu mana intinsa si cerem, munca pauza.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.