Municipiul Petrosani. Anul 2016. Teoretic un copil, o tânãrã sau o femeie ar trebui sã fie în sigurantã pe stradã. Ei bine, desi asa ar fi normal, asta nu se întâmplã.  O simplã plimbare, un drum pânã la chioscul din colt, sau chiar drumul spre acasã de la muncã sau scoalã, reprezintã, astãzi, o aventurã pentru zeci de tinere din Petrosani, care preferã sã stea în casã de teama unui bãrbat, bolnav psihic care le agreseazã. Din pãcate doar douã fete au avut curajul de a ne recunoaste ca au fost victimele acestui individ.

“Era sâmbãtã seara, o prietenã m-a lãsat în fata blocului cu masina, a durat douã minute sã îmi caut cheile apoi, am urcat scãrile. La etajul doi am observat cã cineva urcã dupã mine si m-am oprit. Normal am crezut cã e vreun vecin. Mi-am continuat drumul, iar la etajul 3 spre 4, a venit un individ, mi-a pus mâna la gurã si mâna pe picioare, a încercat sã mã pipãi. Eu am vrut sã tip, doar cã nu puteam din cauzã cã aveam mâna lui la gurã. La un moment dat, am putut sã îl musc de un deget si mi-a dat drumul, iar eu am tipat de douã ori AJUTOR, AJUTOR cât am apucat. O vecinã din bloc m-a auzit a iesit pe scarã, moment în care el s-a speriat si a fugit. De atunci zilnic merg acasã de la muncã doar însotitã pentru cã îmi este foarte fricã. Dupã incident am fãcut o sesizare la politie, doar cã mi-au spus cã i s-a mai întâmplat unei fete, tot din acea zonã, si cã mã vor mai chema pe viitor dacã se aflã ceva de acel individ”, a mãrturistit o victimã care a ales sã rãmânã aninomã.

4-1

O altã tânãrã, ne-a povestit cum, fix în momentul în care a vrut sa intre în casã, tânãrul a fugit dupã ea pe scãri. Tipetele l-au speriat, pe agresor, iar fata a scãpat.

„Mergeam cu sora mea acasã la ea, locuieste în capãtul Aeroportului chiar în spate la blocul acela neterminat… când am intrat în scara blocului, pe la etajul 2, am auzit cã a mai intrat cineva dupã noi… Eu initial am crezut cã e vreun vecin din scarã… M-am uitat în jos si nu am vãzut pe nimeni, probabil cã el mergea pe lângã perete ca sã nu îl vedem noi. Când am ajuns la etajul 3, si am vrut sa deschidem usa ca sã intrãm în casã, l-am vãzut pe acest individ urcând scãrile în fugã dupã noi. Când a ajuns lângã mine mi-a pus mâna la gurã si a început sã tragã de mine si sã mã atingã în zona intimã…. sora mea fiind lângã mine a început sã tipe si el atunci s-a întins cãtre ea sã îi punã si ei mâna la gurã dar nu a reusit…. si probabil auzind-o pe ea cã tipã asa tare s-a speriat cã poate vor iesi vecinii pe scarã si a fugit” a povestit o altã victimã într-un mesaj privat pe facebook.

Cu plângerile fetelor la politie, organele abilitate nu au reusit sã îl prindã pe individul care recurge la astfel de gesturi decât ieri.

”Politia municipiului Petrosani a fost sesizatã cu privire la aceastã situatie, a efectuat  verificãri, pânã în momentul de fatã nu s-a putut stabili o agresiune fizicã, prin urmare politistii au reusit în urma cercetãrilor efectuate, sã îl identifice pe individul repectiv, din municipiul Petrosani. Acesta a fost chemat si i s-a pus în vedere sã aibã un comportament socialmente acceptabil, si s-a stabilit cã acestea contravin, bunelor moravuri, asa cã individul a fost sanctionat contraventional pe baza legii 61/1991, cea care reglementeazã aceast incident”, a declarat Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt IPJ Hunedoara.

Astfel, pe baza autoritãtilor, care doar l-au sanctionat cu o amendã pe individ, ne putem astepta ca bãrbatul sã recurgã din nou la astfel de practici, dupã ce îsi plãteste amenda. Cât despre riscul care în continuare existã în privinta fetelor, polistii vin cu un sfat: fetele sã meargã însotite acasã.

”Este adevãrat individul a fost doar ieri sanctionat contraventional, însã facem un apel si la tinere sã evite deplasarea în special pe timpul noptii, fãrã a fi însotite, pentru a nu se expune unor riscuri, fie cu privire la o posibilã infractiune de tâlhãrie, fie o posibilã hãrtuire sexualã sau chiar fapte mai grave. Deocamdatã, fapta acestuia a fost încadratã în categoria contaventiilor dar, dacã din probatoriu se va stabili cã acesta întruneste toate elementele unei infractiuni, putem vorbi si despre constituirea unui dosar de cercetare penalã”, a mai adãugat Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt IPJ Hunedoara. În aceste conditii, fetelor aveti grijã singure de voi, pentru cã legea nu vã poate proteja în niciun fel!

Adina Pãduraru