Comunicat de presa / Primarii PSD din Valea Jiului cer garantii Guvernului privind functionarea CEH in urmatorii cel putin 10 ani

In cursul zilei de astazi, la sediul Complexului Energetic Hunedoara a avut loc o intalnire a primarilor din Vulcan, Petrila, Uricani si Aninoasa cu echipa manageriala a CEH, reprezentata de directorul general Mihai Melczer si consilierul acestuia, Adrian David, precum si cu unii reprezentanti ai unor sindicate. Intalnirea a avut ca subiect oportunitatea realizarii unor investitii comune ale autoritatilor publice locale, pentru reabilitarea si modernizarea sistemului centralizat de termoficare, prin utilizarea de fonduri europene.

Ulterior acestei intalniri, primarii PSD s-au reunit in formula completa (inclusiv cu participarea primarului municipiului Lupeni, Cristian Resmerita – care nu a participat la intalnirea de la CEH din respect pentru legislatia electorala, care impune o serie de restrictii edililor care sunt si candidati la alegerile parlamentare), in sedinta de urgenta, in urma careia s-au desprins o serie de concluzii carora le subscriu toti primarii PSD din Valea Jiului.

Desi consideram ca un astfel de proiect poate fi util cetatenilor din Valea Jiului, suntem obligati sa abordam aceasta chestiune cu maxima atentie, avand in vedere cateva considerente, dupa cum urmeaza:

 • Accesarea de fonduri europene pentru o astfel de investitie presupune existenta unor garantii certe privind mentinerea in functiune a Complexului Energetic Hunedoara pentru o perioada de cel putin 10 ani.
 • Un eventual faliment al CEH in perioada implementarii proiectului european de reabilitare a retelelor termice ar fi catastrofal pentru administratiile locale, care ar putea fi obligate la rambursarea banilor europeni (intre 30 si 80 de milioane de euro), fapt care ar genera, pe de o parte, falimentul Primariilor si, pe de alta parte, ar institui cresteri de taxe si impozite impuse cetatenilor, cu valori de peste 10 ori fata de nivelul actual, situatie pe care avem obligatia de a o evita cu orice pret.
 • Potrivit actualei echipe manageriale a CEH, nu exista garantii certe nici macar pentru anul urmator ca nu se vor mai inchide si alte capacitati de productie din cadrul CEH (dupa ce anul acesta Guvernul Ciolos a lasat Lupeniul si Petrila fara exploatari miniere) asa cum nu exista certitudinea ca nu se va ajunge din nou in insolventa sau chiar faliment.

In aceste conditii, consideram ca nu ne putem asuma riscul de a angrena Primariile din Valea Jiului intr-o investitie de asemenea anvergura, pentru reabilitarea, modernizarea si extinderea retelelor de energie termica in toate localitatile Vaii Jiului, fara a avea GARANTII FERME din partea proprietarului CEH, Guvernul Romaniei, ca activitatea Complexului va continua in urmatorii cel putin 10 ani. In acest sens, cerem Primului Ministru Dacian Ciolos sa faca dovada interesului real al Guvernului fata de acest proiect, prin emiterea de urgenta (pana la finele acesei luni) a unei Hotarari de Guvern  sau Ordonante de Urgentaprin care sa fie garantata functionarea Complexului Energetic Hunedoara –inclusiv a celor doua exploatari miniere considerate viabile, pana cel putin in anul 2027, inclusiv prin alocarea sumelor necesare pentru modernizarea celor doua mine si a termocenralei dela Paroseni.

Consideram ca aceasta este singura modalitate prin care putem trece la actiune in realizarea acestui poiect important si necesar pentru toata Valea Jiului. In caz contrar, tragem concluzia ca intalnirea de astazi nu reprezinta decat o forma de campanie electorala (avand in vedere prezenta la eveniment a candidatului pentru Senat al PNL, dl. Adrian Nicolae David, fost presedinte al Consiliului judetean Hunedoara, angajat de urgenta la CEH cu un salariu de peste 115 de milioane de lei vechi) si mimarea interesului pentru acest proiect din partea CEH si a celor care-l gireaza din punct de vedere politic.

Urmare a celor de mai sus, din pacate constatam ca, in fapt, CEH (inclusive termocentrala Paroseni si exploatarile miniere din Valea Jiului) n-au fost, in ultimii 30 de ani, niciodata intr-o situatie atat de dezastruoasa ca in Guvernarea PNL-PDL-Tehnocrati care minte si in acest al XIII-lea ceas populatia Vaii Jiului si a judetului Hunedoara. Noi, primarii PSD vom lupta in continuare cu toate mijloacele legale sa determinam acest Guvern sa schimbe urgent politica de distrugere a CEH si a minelor din Valea Jiului cu o politica rapida de mentinere si modernizare a industriei miniere si energetice din Valea Jiului. Cert este ca, daca nici acum nu vom reusi sp smulgem un act normative care sa garanteze funcionarea CEH, atnci este clar ca pentru acest Guvern, scopul principal este inchiderea Complexului si alocarea de salarii colosale pentru multumirea clientelei politice care huzureste in timp ce minerii asi risca zi de zi viata in subteran pentru salarii de mizerie, fapt care nu mai poate fi tolerat.

 

GHEORGHE ILE – primarul municipiului Vulcan

CRISTIAN RESMERITA – primarul municipiului Lupeni

VASILE JURCA – primarul orasului Petrila

DAN BUHAESCU – primarul orasului Uricani

NICOLAE DUNCA – primarul orasului Aninoasa

Advertisements

12 comentarii la „Comunicat de presa / Primarii PSD din Valea Jiului cer garantii Guvernului privind functionarea CEH in urmatorii cel putin 10 ani

 • 22 noiembrie 2016 la 14:37
  Permalink

  Naivi ,Naivi ,Naivi toti acesti primari.Le arata si fata.

 • 22 noiembrie 2016 la 16:40
  Permalink

  sa plateasca impozit mai mare cine foloseste agent termic .ce vina au cei care au centrala de apartament

 • 22 noiembrie 2016 la 16:43
  Permalink

  oaaaaleooooooo…….parafrazand „asta inseamna sa fii mafiot”, pot spune razand cu lacrimi ” Asta-nseamna sa fii prost”…….Vai, vai, vai cat populism si cata demagogie. Oameni buni, va mint….minele sunt kaput odata cu decembrie 2018, ce CEH mai exista fara mine???? Si cui din Valea Jiului ii mai foloseste CEH fara exploatarile miniere???
  Criminali oameni, criminali! Doar sa mai fi alesi o tura, sa mulga tot, sa fure tot, sa spolieze tot, sa rada si zugraveala de pe pereti….ordinari…ordinari…

 • 22 noiembrie 2016 la 17:45
  Permalink

  Felicitari primarilor vai jiului pentru initiativa ! Salvarea mineritului (vai jiului) pe langa alocarea de catre guvern a celor 4% cat a mai ramas de investit la Termocentrala Paroseni dar si a celor doua Mine (EM Livezeni si EM Vulcan) , atragerea de fonduri nerambursabile pentru schimbarea conductelor de Termoficare de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor .

 • 22 noiembrie 2016 la 20:21
  Permalink

  Valea Jiului are nevoie de PSD asa cum ar avea nevoie de deseuri radioactive, efectul ar fi acelasi…CANCER!

 • 22 noiembrie 2016 la 21:29
  Permalink

  Cata naivitate pe acesti domni primari, in timpul guvernarilor psd s-au inchis cele mai multe locuri de munca deci ar trebui sa le fie mai mare frica de prorpriul partid. Guvernul Ciolos nu are in plan sa inchida nimic, din contra, as putea spune.

 • 22 noiembrie 2016 la 21:55
  Permalink

  Pana la garantii primarii psd-isti ar trebui sa isi vada de primariiile lor, niciunul dintre ei nu a facut absolut nimic pentru oamenii pe care ii reprezinta, orasele lor aratand intr-un mod dezolant, mai multe fapta si mai putina vorba ca pana una-alta, nu guvernul ciolos este cel care ne-a adus in situatia in care suntem azi ci voi!

 • 22 noiembrie 2016 la 21:58
  Permalink

  Zic si eu la fel: aoleuuuuuu……stimati primari ai PSD, nu va e rusine sa cereti unui guvern care guverneaza de un an sa salveze CEH-ul si mineritul, cand inclusiv voi „ati pus umarul” de cativa ani buni la ajungerea in pragul falimentului prin „pastorirea” numirilor in functii la toate nivelele de la tote unitatile a unor oameni incompetenti , dar oamenii „de casa” ai PSD ? Multa demagogie si populism ieftin aveti, ca doar sunteti PSD-isti, nu?

 • 23 noiembrie 2016 la 08:31
  Permalink

  cainii latra ursul merge……..

 • 23 noiembrie 2016 la 11:18
  Permalink

  nenorocitii astia au devalizat compania 25 de ani psd pnl etc s au imbogatit si smecherii de aici si din bucuresti iar acum au tupeu sa latre la ciolos bata va dumnezeu de nenorociti tupeisti ce sunteti

 • 23 noiembrie 2016 la 12:47
  Permalink

  Ce figuri patibulare !

 • 23 noiembrie 2016 la 23:03
  Permalink

  Sistemul energetic este la pamant. Nu mai exista specialisti in domeniu. Ca si exemplu, ca sa va puteti face o idee, in perioada 2016-2018 se pensioneaza doua treimi din toti angajatii CET-urilor din Bucuresti! Asta inseamna ca din aproximativ 2100 de angajati, la finele anului 2018 vor ramane cam 700. Cum credeti ca se va acoperi acest deficit de personal, in conditiile in care, repet, NU VOR MAI EXISTA SPECIALISTI in acest domeniu. Si daca asta este situatia in Bucuresti, putem fi siguri ca la Hunedoara situatia este si mai putin imbucuratoare. Sunt prea putini ingineri energeticieni, ca sa nu mai zic de muncitori de pe sectii. Din pacate se fura in continuare ca in codru, prin intermediul contractelor. CEH Hunedoara este un colos care isi da ultima suflare, ca urmare a nesimtirii si a „foamei” celor care ne-au reprezentat in ultimii 25 de ani.

Comentariile sunt închise.