Partidul Social Democrat (PSD) are ca obiectiv principal sã-i ajute pe toti românii care muncesc, dar pentru care actualul sistem de taxe reprezintã o povarã din ce în ce mai greu de dus, a declarat presedintele organizatiei judetene PSD Hunedoara, Laurentiu Nistor, referindu-se la Programul Economic al social-democratilor ce a fost lansat recent, pentru ca toatã lumea sã cunoascã, în mod concret, care sunt planurile de viitor ale PSD.

În esentã, prin mãsurile adoptate în acest program PSD îsi propune ca în urmãtorii patru ani sã sporeascã veniturile populatiei, în paralel cu o dezvoltare economicã sustenabilã, care sã ofere locuri de muncã si facilitãti importante pentru angajatori si angajati.

„Programul Economic pentru perioada 2016-2020 are ca scop bine definit sã creascã veniturile tuturor cetãtenilor, în paralel cu o dezvoltare economicã a tãrii. Sunt foarte multe judete care au fost sãrãcite de taxele înrobitoare puse de actualul Guvern sustinut de PNL, iar noi încercãm acum sã corectãm aceste greseli. Prea multi români, prea multi hunedoreni au fost adusi în situatia de a trãi de pe o zi pe alta, dintr-un salariu de nimic, iar aceastã anomalie trebuie corectatã!”, a spus presedintele PSD Hunedoara.

102 taxe anulate

Laurentiu Nistor a explicat cã Programul Economic al PSD se bazeazã pe mai multe propuneri care au termene diferite de aplicare, astfel încât sã nu producã blocaje în economie, dar sã-si atingã obiectivele fixate. Concret, programul PSD propune o relaxare fiscalã, eliminarea taxelor nefiscale si mai putinã birocratie.

„Ca un prim pas, PSD a votat si sustine anularea a 102 taxe, începând cu 1 ianuarie 2017. De exemplu, sunt 22 de taxe care trebuie plãtite în caz de pierdere sau modificare a actelor, 20 de taxe trebuie achitate la Registrul Comertului, sunt douã taxe radio-tv, 13 taxe extrajudiciare de timbru, taxa de cazier fiscal, timbrul de mediu auto si multe altele. Toate aceste taxe înseamnã zeci de ore pe care oamenii le petrec în fata ghiseelor si bani ce pot fi investiti în activitãti mult mai utile pentru dezvoltarea societãtii”, a explicat Laurentiu Nistor.

Mai putine taxe, mai putinã birocratie

Dincolo de aceste taxe, important este sprijinul pe care Programul Economic al PSD îl propune pentru salariati si micii întreprinzãtori, cei care reprezintã, de fapt, motorul economiei oricãrui stat.

Astfel, în cazul activitãtilor independente,de la 1 ianuarie 2018 se va depune o singurã declaratie fiscalã pe an si se eliminã impozitul pe venit pentru venituri anuale mai mici sau egale cu 24.000 de lei. Tot aici, vor fi eliminate contributiile lunare la asigurãrile sociale si de sãnãtate, iar CASS se va plãti o datã pe an, la valoarea salariului minim pe economie. De asemenea, se reduce la 10% impozitul pentru chirii, dobânzi, arendã, venituri agricole.

Pentru firme, mãsurile de relaxare fiscalã cuprinse în Programul Economic al PSD se traduc prin mãsuri menite sã stimuleze dezvoltarea mediului de afaceri. Astfel, TVA se va reduce la 18%, de la 1 ianuarie 2018, iar TVA pe locuinte va fi 0% de la 1 martie 2017. De asemenea, TVA pentru publicitate va scãdea la 9% de la 1 martie 2017.

În domeniul agriculturii, PSD va desfiinta impozitul pe terenurile agricole, de la 1 ianuarie 2018. Pe de altã parte, în cazul terenurilor care nu sunt lucrate timp de doi ani consecutiv se va percepe un impozit de 100 de lei pe hectar.

În sprijinul salariatilor

„Programul Economic al PSD are în atentie dezvoltarea clasei de mijloc în România, iar acest lucru nu se poate face fãrã mãsuri care vin în sprijinul salariatilor. Potentialul urias de dezvoltare al României în anumite domenii, cum ar fi, de exemplu, IT, agricultura sau industria auto, trebuie însotit de mãsuri de relaxare fiscalã si pentru cei care muncesc. De aceea, PSD a stabilit cã va reduce impozitul pe venit de la 1 ianuarie 2018 pentru unele transe de venit si categorii profesionale. Trebuie sã asigurãm toate conditiile pentru ca oamenii inteligenti sã rãmânã în tarã, nu mai vrem sã exportãm inteligentã. De aceea, propunem ca impozitul pentru medici si IT-isti sã fie 0%, indiferent de venit. De asemenea, de la 1 ianuarie 2018 vor fi reduse cu 4,75% contributiile pentru asigurãrile sociale si de sãnãtate”, a explicat presedintele PSD Hunedoara.

Un milion de oameni cu salariu de 1000 de euro

Toate aceste mãsuri pe care PSD s-a angajat cã le va pune în practicã imediat ce va veni la guvernare au ca scop îmbunãtãtirea vietii românilor. Calculele specialistilor aratã clar cã aplicarea Programului Economic al PSD va face ca peste un milion de oameni sã ajungã la un salariu de 1.000 de euro brut. Vor fi create 850.000 de locuri de muncã, iar rata somajului va scãdea sub 3,5%. „Important este ca hunedorenii sã stie cã în viziunea PSD locul nostru este aici, în România. Ne dorim ca oamenii care muncesc sã aibã parte de toate conditiile pentru o viatã decentã. Ne dorim sã crestem veniturile, sã dezvoltãm clasa de mijloc, sã avem oameni educati, iar serviciile medicale sã fie cele pe care le meritãm. Vrem ca oamenii sã fie multumiti si fericiti”, a concluzionat presedintele PSD Hunedoara.

Biroul de presã

–––-

Comandat: PSD Hunedoara; Executat: MBD REPORTER MEDIA SRL Petrosani; CUI AEP mandatar financiar 11160007