Constructia autostrãzii Orãstie-Sibiu i-a lãsat pe proprietarii de terenuri expropriati fãrã bani. Terenurile au trecut în proprietatea statului, pentru a putea fi realizatã autostrada, iar banii nu au ajuns la cei pãgubiti.

”În data de 0.09.2016 a fost repus pe circuitul de avizare proiectul de hotãrâre de Guvern pentru modificarea si completarea Hotãrârii de Guvern nr. 1231/2010. Acesta a fost respins de cãtre Ministerul Justitiei cu observatia cã pentru suprafetele expropriate în conditile Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauzã de utilitate publicã, necesarã realizãrii unor obiective de interes national, judetean si local, cu modificãrile si completãrile ulterioare, a operat transferul dreptului de proprietate din proprietate în proprietatea statului râmân, nemaifiind posibile alte modificãri. În cazul terenurilor afectate de executia lucrãrii autostrada Orãstie-Sibiu, pentru care în urma întocmirii documentatiilor cadastrale individuale au rezultat modificãri ale suprafetelor, dar având în vedere cã nu a fost apobat proiectul de act normativ mai sus mentionat, nu se pot elibera sumele despãgubirilor consemnate la CEC. În vederea deblocãrii situatiei existente se lucreazã în prezent la un proiect de act normativ pentru modificarea legislatiei  privind exproprierile”, aratã oficialii Ministerului Transporturilor.

Pentru tronsonul de autostradã mentionat exproprierea a fost realizatã prin contracte ale CNADNR, fiind promovate Hotãrârile de Guvern nr. 522/2011 si 955/2012. Dupã avizarea documentatiilor cadastrale individuale, s-au constata însã diferente între anexa 2 a hotãrârilor de Guvern si evidentele de cadastru. Din acest motiv au fost înaintate la CNADNR documentele necesare în vederea redactãrii unei erate la hotãrârile de guvern, astfel încât sã se poatã realiza plata despãgubirilor în conformitate cu suprafetele real expropriate din fiecare localitate.

La sfârsitul anului 2015, cei în cauzã au mai adresat cãtre CNADNR ultima solicitare de clarificare, însã hotãrârile de guvern nu au fost modificate. Jumãtate dintre imobilele supuse exproprierii nu au fost despãgubite. Deputatul Natalia Intotero îi solicitã ministrului Transporturilor “care este stadiul emiterii eratei la hotãrârile de guvern mentionate, precum si dacã existã o estimare a momentului în care proprietarii vor intra în posesia despãgubirilor cuvenite”

Monika BACIU