Termoficarea a pornit cu greu în Valea Jiului si doar cu conditia sã fie achitate la timp facturile. Termocentrala din Paroseni emite facturi o datã la 10 zile si ultima platã pe care cei din Petrosani au fãcut-o sãptãmâna trecutã a fost de 34.000 de lei.

Pentru cã factura vine din 10 în 10 zile, cei de la societatea de termoficare emit facturile cãtre institutiile publice mai întâi, populatia urmând sã primeascã primele facturi la finele lunii noiembrie. „Decadal, se emite o facturã de la Paroseni cãtre SC Termoficare SA. Noi, la rândul nostru, facem o estimare pe baza citirilor respective, în sensul în care trimitem facturile cãtre grãdinite, scoli, licee, iar, cu spirjinul primãriei, banii ajung la ei si ni se face plata pentru agentul termic aferent acestor institutii”, a declarat Ovidiu Munteanu, director SC Termoficare SA Petrosani.

Cei mai mari restantiei sunt firmele private, care au de achitat sume importante. Potrivit celor de la SC Termoficare SA, de ani de zile nu si-au achitat anumite firme facturile, însã, acum, când furnizarea agentului a fost conditionatã de platã, marii datornici au început sã achite si facturile restante.

„Recent ne-a achitat Socom Unirea 20.000 de lei, în urmã cu o sãptãmânã, ne-a achitat Electropromex 10.000 de lei. Ei au sume ceva mai mari si, în urma discutiilor cu conducerile celor douã firme, urmeazã ca ei sã îsi facã în continuare plãtile. Sunt si alti datornici si sperãm sã recuperãm de la toti banii restanti din iernile anterioare”, a adãugat directorul firmei de termoficare.

Modelul Apa Serv va fi aplicat si la termoficare

Populatia va primi facturile la finele lunii, pentru cã abia de la 1 noiembrie s-a furnizat agent termic si cei de la SC Termoficare spun cã vor emite facturile abia atunci, însã, populatia a fost avertizatã cã va fi debransatã, dupã modelul celor de la Apa Serv.

„Dacã se forteazã lucrurile si, în conditiile în care ar trebui sã procedãm ca si cei de la Apa Serv, care îi debranseazã pe datornici foarte repede, normal cã oamenii reactioneazã. Cred cã, acum când au agent în locuinte, vor veni sã îsi achite. Mai ales cei care sunt cu bransamente individuale si care sunt si cei mai multi. Din 2.350 de abonati, cam 1.745 au bransamente individuale cu gigacalorimetru. Dacã vom vedea în decembrie cã nu vin sã îsi achite, vom proceda si noi la fel si, chiar dacã vin sãrbãtorile îi lãsãm în frig”, a spus Ovidiu Munteanu, director SC Termoficare SA.

Facturile ce vor emise pentru luna noiembrie sunt estimate între 200 si 300 de lei, în functie de modul în care fiecare proprietar îsi gestioneazã climatizarea în apartament, dacã are gigacalorimetru.

Diana Mitrache