Serviciul Public Salvamont Lupeni are un centru operational din acest sezon, obiectivul fiind realizat cu ajutorul administratiei locale.  Salvatorii care intervin în Straja si o parte a Retezatului îsi vor putea tine logistica în noul centru si cursuri de pregãtire si perfectionare.

”Cu ajutorul administratiei locale si al primarului Cristian Resmeritã am fãcut niste pasi extraordinari, am reusit sã facem un centru operational care, probabil, începând de anul viitor va fi lucrativ pe modulul de formare a aspirantilor. Este ca un fel de scoalã de salvamont localã, axatã pe pregãtirea structurilor locale si a aspirantilor la serviciile de salvare montanã”, a explicat George Resiga, seful Salvamont Lupeni.

Cu un efectiv de 18 salvatori montani activi, Salvamont Lupeni are aptitudinea si competenta în a interveni la urmãtoarele accidente montane: canyoning, rafting, salvare speologicã, personal specializat în salvare aero, specialisti în actiunile de salvare în caz de avalansã, în cazul persoanelor dispãrute în zona montanã, organizeazã actiuni de permanentizare salvare pe zona schiabilã, în spetã Straja si Retezat. Salvamont Lupeni a luat fiintã în anul 1980 si de-a lungul celor peste 30 de ani de activitate s-a intervenit în peste 16.000 de actiuni de salvare.

Maximilian Gânju