Tara Rategului – Retezat, a treia destinatie ecoturisticã certificatã din România, a fost vedetã în deschiderea oficialã a Târgului de Turism al României, primind diploma de recunoastere din partea Autoritãtii Nationale pentru Turism.

Geoparcul Dinozaurilor ”Tara Hategului” si Parcului National Retezat sunt ariile ce au contribuit la obtinerea statutului de Destinatie ecoturisticã. Certificarea s-a fãcut în urma vizitei de evaluare realizatã, în cursul lunii iunie, de reprezentanti ai Autoritãtii Nationale pentru Turism, Ministerului Mediului, Apelor si Pãdurilor, Institutului National de Cercetare si Dezvoltare în Turism si ai Asociatiei de Ecoturism din România. Aceastã nouã recunoastere pentru Tara Hategului vine exact la un an de la adoptarea deciziei UNESCO de a crea Programul International pentru Geostiinte si Geoparcuri. Pe 17 noiembrie 2015, Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, alãturi de toate celelalte geoparcuri membre în Reteaua Globalã a Geoparcurilor, a devenit sit UNESCO de importantã geologicã. Momentul a fost marcat si prin prezenta, la standul judetului Hunedoara de la Târgul de Turism al României, a lui Zalmoxes robustus, macheta în mãrime naturalã a unuia dintre dinozaurii care au populat în urmã cu cca. 70 de milioane de ani fosta Insulã a Hategului.

Regiunea Tara Hategului – Retezat este singura din tarã care are pe teritoriul sãu douã situri de importantã internationalã, recunoscute si promovate de UNESCO (Geoparcul Dinozaurilor si Rezervatia Biosferei Retezat), dar si o destinatie ecoturisticã recunoscutã la nivel national.

Maximilian Gânju