O ruinã devenitã „minunea” de la Lupeni – caritate internationalã pentru toate categoriile sociale, inclusiv pentru detinuti

„Este un privilegiu sã fac parte din acest proiect unicat, am adus bani, am reusit sã utilãm bucãtãria… Aici s-au legat multe prietenii, Lupeniul fiind un oras frumos printre care si sotia mea. Iubim locul ãsta si vom continua sã-l sprijinim atâta timp cât ne veti lãsa” – a declarat Tomas Stevenson, Bristol, Marea Britanie.
„În 1988, am fost prima datã în România. În masinã aveam ascunse Biblii… Astãzi este altceva! Aici, acest loc nu doar cã era unul dãrãpãnat, ci si plin de gunoi. Nu m-am gândit, nu am crezut cã va deveni ceea ce este acum, o minune. Este un lucru izolat, dar cu valoare mare. Asa ar trebui sã fie si politica, micã dar de mare valoare si nu invers – lucruri mari cu valori mici. Pentru asta trebuie doar sã ne repectãm si sã nu uitãm cã fãrã iubire nimic nu rezistã” – H. Herman, Germania.

Toatã lumea se pregãteste pentru luna cadourilor. De la întreprinderi, la asociatii caritabile, administratii locale etc., toate au alocat sume, au fãcut chete pentru a adduce persoanelor în vârstã, familiilor defavorizate, dar mai ales copiilor bucuria sãrbãtorilor de iarnã. Astfel, de actiuni se desfãsoarã peste tot în lume…

În Valea Jiului existã un loc transformat într-o „minune” dintr-o groapã de gunoi, dupã spusele colaboratorilor din Marea Britanie, SUA, Canada, Germania, dar si a celor care au sprijinit o idee/proiect ce pãrea de nerealizat – Fundatia Misionar Umanitarã Glasul Penticostalilor Lupeni, idee ce a apartinut lui Gheorghe Mesaros, cel care a pus piatra de temelie a primului cãmin pentru bãtrâni în parteneriat public-privat, în anul 2006. La inagurare au participat parlamentari, ministri, conducerea Consiliului Judetean, directori de directii judetene etc., în cauzã fiind vorba de… pionierat în România.

Conducerea unitãtii a fost preluatã de ani buni de Iacob Mesaros, iar Fundatia are o activitate impresionantã. Cãminul este unul modern ajungând de la 13 persoane aflate în îngrijire, la 78. În plus, din acest loc pleacã pe tot parcursul anului ajutoare sub formã de pachete, îngrijiri la domiciliu etc, cãtre persoane si asociatii indiferent de confesiune, de nationalitate, de culoare politicã, de om bun sau pãcãtos, dar toti aflati în situatii de viatã grele, toate în numele caritãtii autentice.   Si nu doar în Lupeni, ci în întreaga Vale a Jiului, sprijinind chiar alte asociatii si ONG-uri cu scop caritabil. Bun administrator, mobilizator, exigent si meticulos, Iosif Mesaros a legat colaborãri, prietenii cu reprezentanti ai altor  biserici din toatã lumea. I-a atras în Valea Jiului, unde acestia au zãbovit îndelung, au pus umãrul la realizarea proiectului, s-au îndrãgostit de locurile dintre Jiuri si chiar s-au cãsãtorit aici, la Lupeni.

Tomas Stevenson, reprezentantul a douã biserici din Bristol, Marea Britanie, este un om foarte activ pe acest segment al caritãtii, la noi activând încã din 1996, când a adus masini de pompieri si de salvare, a participat efectiv la „proiectul Mesaros”.

„Este un privilegiu sã fac parte din acest proiect unicat, am adus bani, am reusit sã utilãm bucãtãria… Aici s-au legat multe prietenii, Lupeniul fiind un oras frumos printre care si sotia mea. Iubim locul ãsta si vom continua sã-l sprijinim atâta timp cât ne veti lãsa” – a declarat Tomas Stevenson, din Bristol, Marea Britanie.

3-1

„În 1988, am fost prima datã în România. În masinã aveam ascunse Biblii… Astãzi este altceva! Aici, acest loc nu doar cã era unul dãrãpãnat, ci si plin de gunoi. Nu m-am gândit, nu am crezut cã va deveni ceea ce este acum, o minune. Este un lucru izolat, dar cu valoare mare. Asa ar trebui sã fie si politica, micã dar de valoare mare si nu invers – lucruri mari cu valori mici. Pentru asta trebuie doar sã ne repectãm si sã nu uitãm cã fãrã iubire nimic nu rezistã” – H. Herman, Germania.

Pe lângã acestia, au venit cu ajutoare considerabile Daniel Fedor – SUA, Sara Gabriela Sanda – Canada si multi altii. De-a lungul anilor au fost fãcute donatii spitalelor, centrelor de zi, Crucii Rosii, scolilor etc., pe lângã sute de familii nevoiase. Depozitul Fundatiei Misionar Umanitare Penticostale de la Lupeni era din nou plin, iar presedintele acesteia, Iacob Mesaros, organizase totul pe categorii si destinatii toate donatiile. Am fost surprinsi când am constatat cã un numãr mare de  de pachete erau pentru detinuti.

„Ani la rând ne-am ocupat de Penitenciarul Bârcea. Anul acesta ne-am îndreptat spre cei de la Craiova. Ca urmare prietenii nostri au fost acolo, s-au informat, au stat de vorbã cu oamenii încarcerati drept pentru care, uitati, pachetele au venit personalizate, cu numele omului scris pe fiecare” – a declarat Iacob Mesaros.

Fundatia si Biserica Penticostalã Lupeni va organiza un amplu spectacol, de fapt douã spectacole, pentru cã se va desfãsura pe parcursul a douã zile, 7-8 decembrie 2016, cu ocazia sãrbãtorilor de iarnã – „Colinde Crestine de Crãciun”. Spectacolele se adreseazã întregii Vãi a Jiului si cuprind multe surprize, cu oameni celebri în doemniile lor artistice si profesionale, invitati speciali din întreaga tarã si strãinãtate, cu muzicã bunã – fanfare, coralã, solisti si formatii. Evenimentul va avea loc la Palatul Cultural din Lupeni.

Ileana Firtulescu

Advertisements