Zeci de oameni, de mai multe nationalitãti, au murit acum 100 de ani, iar Valea Jiului, cea pe care o stim astãzi, era un adevãrat câmp de luptã. Au cãzut secerati pentru un ideal, în Primul Rãzboi Mondial, oameni care au crezut în notiunea de tarã, atunci când tara le-a cerut asta.

„Timp de 3 luni, acum 100 de ani, aici au avut loc o serie de lupte. în primul rând, lupte  începute în 27 august 1916, când armata românã a ocupat în câteva zile depresiunea Petrosani. Apoi germanii au trecut la contra-ofensivã si depresiunea noastrã a fost de mai multe ori sub ocupatie germanã si tot în aceastã perioadã au avut loc si cele douã bãtãlii de pe Jiu”, a spus Iosif Bodo, profesor de istorie din Valea Jiului.

În memoria acelor zile, dar si pentru cã aici au murit români, nemti, maghiari, sau alte natii, la cimitirele din Iscroni si Vulcan au avut loc evenimente ce au marcat centenarul. Istoricii, însã, ne reamintesc cronica evenimentelor.

3-1

„O primã bãtãlie a  avut loc între 23 si 27 octombrie, când armata germanã a ajuns aproape pânã la Târgu Jiu, dar a reusit sã respingã atacul, stabilind frontul pe crestele muntilor. Apoi a avut loc ofensiva germanã, din 11 pânã în 16 noiembrie, când superioritatea armamentului german a arãtat cã, numai cu patriotism, cu eroism, nu putem face fatã într-un rãzboi”, a mai spus profesorul Iosif Bodo.

Primarii din 3 orase au venit la evenimentele de comemorare si au depus coroane de flori la mormintele eroilor fãrã nume, dar pentru cã stiu cã acolo sunt îngropati cei care si-au dat viata pentru tarã. Sunt mai multe cimitire si chiar o groapã comunã la Vulcan, unde s-a tinut acum o slujbã de pomenire.

„Se comemoreazã ostasii români, alãturi de cei maghiari, de toti cei care au murit în Primul Rãzboi Mondial în acesti munti din Valea Jiului. Sunt 100 de ani de atunci si era momentul sã facem acest eveniment si, alãturi de preotii ortodocsi sunt si cei catolici, ori unitarieni si este un lucru deosebit pentru cã, dacã ai nostri au luptat pentru eliberarea poporului român si pentru a face unirea cea mare si ceilalti sunt eroi pentru neamul lor”, a adãugat si Emil Pãrãu, om de afaceri, care a dezvoltat ani la rând un adevãrat cult pentru eroii ce au murit în munti si care intentioneazã sã deschidã în statiunea Straja un muzeu dedicat istoriei acestor locuri.

Toti cei care au participat la acest eveniment au tinut sã precizeze cã astfel de evenimente ar trebui sã nu se mai întâmple niciodatã si au depus coroane de flori pe mormintele celor fãrã de nume în cele douã cimitire.

Diana Mitrache