Inventatorul Corneliu Birtok-Bãneasã, votat pentru „Oamenii timpului”

Este pasionat de inginerie, iar inventiile lui iau, an de an, aur la Geneva. Tânãrul inventator devean Corneliu Birtok – Bãneasã a fost selectat din sute de propuneri si este acum pe lista scurtã cu cei mai valorosi 50 de oameni. Oricine îl poate vota on-line aici http://www.oameniitimpului.ro/nominalizati/corneliu-birtok-baneasa/

Corneliu a început sã participe la saloane de inventicã în anul 2007, iar acum, palmaresul sãu cuprinde 15 medalii de aur la Saloane Internationale de Inventicã, dintre care 3 la Geneva, 3 medalii de argint, douã medalii de bronz si 14 premii speciale.

Potrivit sitelului suntemceimaibuni.ro, Corneliu are un palmares impresionant: La prima participare, a obtinut locul I la Simpozionul Stiintific HD 37 STUD cu lucrarea “Noi concepte privind proiectarea filtrelor de aer pentru motoarele cu ardere internã”. În acelasi an si cu aceeasi lucrare, a obtinut locul II la Salonul National de Inventicã si Creatie pentru Tineret.

În 2008, a finalizat Filtrul supraaspirant inversat, inventie cu care a câstigat medalia de aur atât la Salonul International de Inventii si tehnologii noi Inventika de la Bucuresti, cât si la Salonul International de Inventii Eureka de la Bruxelles. De asemeni, a realizat un stand experimental pentru mãsurarea câmpurilor de presiune dintr-un filtru de aer inversat, pentru care a câstigat locul I la Simpozionul Stiintific HD 38 STUD.

Problema tehnicã pe care o rezolvã acest filtru universal constã în cresterea volumului de aer filtrat disponibil pentru alimentarea motorului cu ardere internã. Avantajele imediate care se observã sunt: accelerarea vitezei aerului la intrare si la iesire, reducerea rezistentelor gazodinamice, captarea si directionarea fluxului de aer. Aceste avantaje conduc la cresterea puterii motorului cu 8% – 9%, rezultând o reducere a consumului de combustibil (benzinã, motorinã, GPL) de pânã la 12% Valoarea adusã de aceastã inovatie a fost premiatã în numeroase rânduri. Astfel, în 2009, Corneliu a câstigat Medalia de Argint la Salonul International de la Geneva, Medalia de Bronz la Salonul International de Inventicã ARCA din Zagreb si Medalia de argint la Salonul International de Inventicã de la Moscova, în cadrul cãruia i s-a oferit si Premiul Special al Institutului Natonal de Inventicã de la Iasi.

Tot în 2009, realizeazã o nouã inventie, un Dispozitiv Dinamic de Transfer al Aerului. Apreciatã la nivel international, inventia primeste Medalia de Argint la Salonul International EUREKA de la Bruxelles, Medalia de aur la Salonul International INVENTIKA, în cadrul cãreia i-a fost oferit si Premiul Special al Asociatiei Inventatorilor din Polonia, Medalia de aur la Salonul International de Inventicã de la Geneva, Medalia de Aur în cadrul Salonului International de Inventii si Investitii de la Moscova si Medalia de Aur la Salonul International IIFME KUWAIT.

În 2010, a primit Medalia de Aur în cadrul Salonului International ARCA din Croatia, pentru inventia dispozitiv dinamic de transfer al aerului, premiul WIPO (Organizatia Mondialã pentru Proprietate Intelectualã – GENEVA) “Cel Mai Bun Inventator”, Medalia de aur acordata în cadrul Salonului International INVENTICA, Premiul Special “THE BEST INNOVATION OF THE INVENTICA 2010” acordat de cãtre delegatia oficialã a Salonului Intenational “ARCHIMEDES” Moscova – Rusia si multe alte medalii si premii.

A continuat sã îmbunãtãteascã filtrul de aer supraspirant, obtinând astfel performate din ce în ce mai ridicate. Fiecare tip de filtru creat are anumite particularitãti ce explicã performantele. Filtrele supraaspirante cilindrice oferã rezistentã gazodinamicã minimã, în timp ce acelea cu difuzor intern oferã un grad sporit al coeficientului de umplere cu aer a cilindrilor.

În 2011, concepe un Deflector Integrat pentru Radiatiile Termice care câstigã Medalia de Bronz la Salonul International de Inventicã de la Geneva, Filtrul de Aer Supraaspirant Universal îi aduce Medalia de aur la Salonul International de Inventicã INNOVA la Bruxelles, Premiul special ARCA din partea delegatiei Croatiei si Medalia de aur la Salonul International de Inventicã de la Geneva.

Si anul acesta s-a clasat în topul participantilor la Salonul de Intenational de Inventicã de la Geneva, obtinând asa cum ne asteptam, Medalia de Aur pentru Inventia Dispozitiv Dinamic de Transfer al Aerului, dar si Premiul Special al delegatiei de la Hong Kong.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.