Amintiri vii dupã 8 ani, la Petrila

Pe 15 noiembrie s-au împlinit 8 ani de la explozia din adâncurile minei Petrila, abatajul 431, în urma cãreia si-au pierdut viata 13 mineri. Între timp, mina a fost închisã.

Patru dintre ortaci si-au pierdut viata încercând sã-si salveze colegii. Este vorba despre Nicolae Puian (36 de ani), Daniel Frãtilã (38 de ani), Elekes Attila (35 de ani) si Trandafir Visan (40 de ani). Celelalte victime ale tragicului accident sunt: Ing. Brad Iosif, inginer-sef productie (44 ani), Ing Holingher Doru, sef Sector I (39 ani), Stoian Vasile, miner, Sector I (38 ani),  Mãtan Adrian, ajutor miner front, Sector I (27 ani), Mates Dan, sondor, Sector VI (35 ani), Mos Silviu, miner-sef schimb, sector I (36 ani), Sipos Cristian, miner, Sector I (34 ani), Alecsa Marcel Alin, sondor, Sector VI (36 ani), Frãtilã Daniel, miner-sef de schimb, Sector VI (38 ani).

Minerii si salvatorii mineri, care au pierit în 15 noiembrie 2008 la Petrila, au fost comemorati la gura exploatãrii miniere, acolo unde, acum 8 ani, sunetele salvãrilor se confundau cu tipetele de durere ale celor veniti sã îi caute pe cei dragi. Sunt momente, pe care oamenii care au supravietuit, le pãstreazã si acum în suflet, pentru cã atunci 13 mineri si salvatori nu s-au mai întors niciodatã acasã. Douã explozii consecutive au spulberat linistea unei zile nelucrãtoare, iar cei care trecut prin iadul acela îsi amintesc si acum momentele cumplite. „Sunt printre supravietuitori si am venit pentru cã e un moment important în care îi comemorãm pe prietenii nostri care s-au stins, din pãcate. Stiti cum e, cã  se asterne praful pe aici si mãcar cât mai suntem noi în viatã sã îi comemorãm. Si acum îmi amintesc momentele de spaimã, groazã, mi-am vãzut colegii morti… Am fost prins  în a doua explozie. Nu mã asteptam sã se producã a doua deflagratie. Soarta!”, ne-a spus Nicolae Cristea, salvator, supravietuitor al exploziei în care salvatorii mineri au intrat sub pãmânt ca sã scoatã minerii morti în prima deflagratie.

Omul recunoaste cã a mai coborât de multe ori în minã dupã explozie si a constientizat cât de mult i-a afectat acea zi de 15 noiembrie 2008 întreaga viatã. Nu are cum sã uite si la 8 ani de la tragedie, în holul minei s-au adunat nu doar supravietuitorii, ci si cei care conduc acum societatea care se ocupã de închiderea si ecologizarea acestei unitãti miniere. Pentru întreg orasul, acea zi a însemnat sfârsitul exploatãrii cãrbunelui la aceastã minã. „Este foarte greu sã închizi o minã si dupã 8 ani sã îi comemorezi pe acei bravi mineri care si-au dat viata în adâncurile minei. Vreau  sã le transmit un mesaj de compasiune cãtre framiliile lor si la toti minerii care au lucrat aici, le urez sã fie sãnãtosi, pentru cã reprezintã o categorie de oameni care si-au dat viata pentru a scoate cãrbune”, a spus Aurel Anghel, director general al SNÎMVJ.

Cu lumânãri aprinse pentru a aduce speranta de mai bine, toti cei care au venit la mina Petrila au trãit în gând grozãvia. Din pãcate, însã, administratia localã din Petrila nu a fost reprezentatã deloc la acest eveniment al orasului si al Vãii Jiului.  Dintre politicieni,  singurul prezent la comemorarea de la Petrila a fost senatorul Haralambie Vochitoiu

„Sã înãltãm o rugãciune pentru sufletele celor care s-au jertfit, care si-au dat viata în adâncul pãmântului pentru a asigura familiilor loor un trai decent, dar si pentru a întretine ceea ce de sute de ani s-a perpetuat în acaestã Vale a Jiului – mineritul. Nimic nu îi mai poate aduce înapoi în sânul familiei si cred cã  este o datorie de onoare, de credintã ca, de fiecare datã, când trecem pe lângã minã, sã ne aducem aminte cã aici au fost nenumãrate jertfe umane care au plãtit cu viata pentru noi, ceilalti”, a spus unul dintre preotii care au venit sã oficeze slujba de comemorare a victimelor de la mina Petrila.

Comemorarea s-a încheiat cu depunerea unor coroane de flori în memoria celor care au rãmas doar simple nume pe o plãcutã comemorativã în curtea minei ce se închide. Ortacii s-au recules la troita din apropierea minei si la statia de salvare minierã, locurile pe care cei care au pierit, le-au vãzut pentru ultima oarã la suprafata pãmântului.

Diana Mitrache

14 comentarii la „Amintiri vii dupã 8 ani, la Petrila

 • 15 noiembrie 2016 la 20:33
  Permalink

  respect pentru minerii morti in subteran dumnezeu sa i odihneasca dar astia care stau la poza cu luamari in mina sunt niste jogodii unii dintre ei ar trebui sa plateasca pt 2008 iar altii au profitat din plin de tragedie ducind mina la inchidere….uitati va la fetele lui jujan,anghel .voichitoiu,simion sau liderul tradator cenuse si o sa vedeti imaginea meschinariei umane.

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2016 la 08:35
  Permalink

  Le sta asa de bine cu lumanarea-n mana!!!! Cel putin Vochitoiu zici ca de abia asteapta sa mearga la pomana sa mai infulece ceva si apoi sa-si indese in buzunare niste colaci si firmituri de paine, ca deh…asa fac calicii si nehalitii. Rusine, bai buhai nesimtit, pangaresti memoria unor oameni care au murit la locul de munca pentru a-si intretine familiile, iar tu hot nenorocit ai furat cu o suta de maine. Jeg imputit!

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2016 la 09:51
  Permalink

  Doamne ce ce rusine criminali stau la priveghi cu lumanare in mina doi din astia sunt vinovati pt 2008 iar restul sunt niste profitori nenorocit oare nu le e rusinei

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2016 la 09:57
  Permalink

  Anghele sa mergi cu lumanarea si la uricani ca acolo esti direct raspunzator ai bagat cinci oameni in pamint si ai dat vina pe niste amariti

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2016 la 10:10
  Permalink

  ce mai pot adauga acestor comentarii este ca celor din poza /cei din primul rand/ le ar sta mult mai bine cu lumanarile pe piept

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2016 la 12:01
  Permalink

  jigodia de anghel a omorit 5 oameni la uricani si madam bodea l a facut scapat la fel cum i a facut scapati pe jujan si dragoiescu in 2008 poate cindva dna va ancheta si activitatea acestei doamne care in 2005 a falsificat ancheta mortii in siloz a inginerului tazlauanu si a minerului kurila la fel cum in 2012 moartea minerului codreanu din culpa ing sef crisan a fost musamalizata…..uitati va la nenorocitii care au inchis mina simion si cenuse cum stau ei smeriti la poza.

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2016 la 12:53
  Permalink

  respect mierilor morti in subteran cit despere jigodiile din poza cu lumanari in miini sa stie ca mai devreme sau mai tirziu toate se platesc…..oamenii din petrila stiu mai bine cine sunt simion si cenuse si ce nenorociri au facut ei la petrila.

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2016 la 12:59
  Permalink

  iata oameni buni cine ne cere votul remerita cristian care si a pus cumnatul sa inchida mine sa inchida valea cu un salariu de peste 200 milioane pe luna omul care tinea locul directorului la explozia de la uricani sau jujan cu atitia morti pe constinta sau voichitoiu …..pai merita sa mai votam specimene din astea sa si bata joc de noi si de vaduvele minerilor morti in mina…..anghele vaduvele minerilor morti le ai aruncat in cele mai grele posturi le ai umilit dar parasutele le tii la caldura pe zeci de milioane….

  Răspunde
  • 16 noiembrie 2016 la 16:32
   Permalink

   si pe cine ar trebui sa alegem ca ei oricum trec dupa alegeri la partidul castigator

   Răspunde
  • 16 noiembrie 2016 la 19:29
   Permalink

   vaduvele minerilor sunt la claubaj sau prin lamparii dar madam rosu sta cu reseul sub cur la birou angajata pe blat de anghel si jujan….

   Răspunde
 • 16 noiembrie 2016 la 13:34
  Permalink

  DUMNEZEU SA II AIBA IN PAZA ACOLO,IN CERURI,URMASII LOR SA NU II UITE NICIODATA

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2016 la 17:01
  Permalink

  IN POSTUL CRACIUNULUI SA PRIMITI TOT CE MERITATI VOI, CEI CARE TINETI LUMANARI IN MAINI. SA HOTARASCA DUMNEZEU CEL BUN SI SFANT CE MERITATI VOI…LUMANARARII MINERITULUI….

  Pentru minerii decedati un pios omagiu si plecaciune pentru munca lor!!!!

  Dumnezeu sa va Odihneasca si sa va Ierte Suflete Dragi si prigonite de o lume rea!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.