La 84 de ani s-a întors în sala de box si pregãteste cinci tineri care au toate sansele sã devinã adevãrati campioni. La sfârsitul acestei luni îi va arunca în luptã contra unor pugilisti din Italia. Nea Linta vrea încã o datã sã demonstreze cã scoala româneascã de box este printre cele mai bune si trebuie sustinutã.

Fãrã box este ca un leu în cuscã, nu-si gãseste locul si chiar dacã a atins venerabila vârstã de 84 de ani, încã poate tine piept unor ”mucosi”, pe toatã durata unei sedinte de antrenament. Eugen Linta are secretul care poate face un boxer sã performeze, dovada fiind campionul european WBO la box, categoria semigrea, pe care l-a descoperit si pregãtit la Vulcan.

Alti pugilisti, antrenori ori arbitri internationali îi datoreazã lui nea Eugen o pãrticicã din succesul lor. De altfel, un elev al sãu, antrenor în Italia, a revenit acasã pentru a da o sansã si copiilor din mahalaua Vulcanului. Si-a deschis un club si îi pregãteste pe cei dornici sã îmbrãtiseze acest sport. ”Daniel Zdrâncã a fost elevul meu, l-am pregãtit aici si acum a revenit în tarã. Dupã 24 de ani de antrenorat în Italia a revenit si m-a chemat sã-l ajut. A fost o bucurie foarte mare pentru mine si am descoperit cã încã sunt tineri dornici sã învete ce este disciplina, ce înseamnã sã lupti în ring si cât de mult te pregãteste pentru viatã acest sport bãrbãtesc. Am cinci copii pe care-i pregãtesc împreunã cu Daniel si sunt foarte talentati. Dacã merg pe acest drum si ascultã ceea ce îi învãtãm, eu spun cã au mari sanse sã devinã campioni”, spune tehnicianul din Vulcan.

Luptã contra italienilor

La finele acestei luni, la Hunedoara, urmeazã sã aibã loc o competitie în care nea Eugen îsi va arunca luptãtorii pregãtiti zi de zi la Vulcan. Vor veni si pugilisti din Italia, gratie relatiilor pe care tehnicianul Zdrâncã le are acolo, dar si din orasul gazdã.

”Elevii sunt foarte concentrati, au curaj si se pregãtesc fãrã sã iasã din cuvânt. Îi vãd cã sunt dornici de a intra în ring. Am un bãiat de 18 ani, Alexandru, foarte bun si cred cã va face impresie la categoria +91 de kilograme”, mai spune Eugen Linta. Venerabilul tehnician din Valea Jiului recunoaste cã sunt putini care vor sã mai ajute acest sport ce încã aduce faimã tãrii, iar scoala hunedoreanã de box a arãtat cã scoate campioni.  Eugen Linta a luptat si câstigat zeci de medalii într-un sport în care curajul si onoarea erau principalele calitãti ale unui sportiv. Îsi punea mãnusile într-o vreme în care sã faci box însemna doar purã pasiune, dedicare si nu avantaje financiare. Campionul european WBO la box, categoria semigrea, Alexandru Venti Lãcãtus, un sportiv recunoscut în lume a fost pregãtit de Eugen Linta. Din mâna lui au iesit campioni nationali si internationali. Eugen Linta s-a apucat de box la scurt timp dupã încheierea celei de-a doua conflagratii mondiale, la Vulcan în Valea Jiului iar mai apoi s-a dedicat antrenoratului.

Maximilian Gânju