PNL incearca o cosmetizare a politicii de austeritate prin care blocheaza cresterea veniturilor romanilor

Partidul Social Democrat considera ca demersul PNL de a solicita Guvernului o noua modificare a legii salarizarii reprezinta o actiune prin care se incearca cosmetizarea deciziei acestui partid de a contesta la Curtea Constitutionala majorarile de salarii pentru medici si profesori aprobate in Parlament saptamana trecuta.
Exista o duplicitate evidenta intre discursul electoral al PNL si actiunile acestui partid in plan parlamentar si guvernamental, care demonstreaza intentiile liberalilor de a reveni la politicile de austeritate din timpul guvernarii PDL. In ultima perioada, Guvernul Ciolos, presedintele Klaus Iohannis si reprezentantii PNL s-au opus tuturor masurilor care ar fi putut aduce o viata mai buna pentru cetatenii romani, precum Legea reducerii celor 102 taxe, Legea conversiei, Legea majorarilor de venituri pentru medici si profesori etc.
Astazi, personalul din educatie si sanatate ar fi putut avea deja salarii mai mari cu 15%, daca PNL nu ar fi contestat la Curtea Constitutionala (CCR) legea pe care PSD a votat-o in Parlament. Contestatiile PNL si ale Guvernului Zero la CCR au fost actiuni impotriva clasei de mijloc, impotriva celor care educa generatiile viitoare si care ii ingrijesc pe romani.
In aceste conditii, nimeni nu poate sa ia in serios solicitarea PNL de astazi, dupa ce tocmai au blocat cresteri de salarii pentru medici si profesori. Daca PNL si tehnocratii vor ramane la guvernare, atunci salariile romanilor vor ramane scazute si orice cresteri de salarii prevazute in legea salarizarii unitare vor fi amanate.
PSD considera ca orice crestere economica trebuie sa se simta si in buzunarul cetatenilor, astfel incat sa aducem mai multi romani in clasa de mijloc. In conditiile in care Guvernul va ramane in buget cu circa 29 de miliarde lei necheltuiti, este evident ca exista resurse financiare pentru a sustine majorarile de venituri pentru medici si profesori. In aceste conditii, PSD se angajeaza ca daca dupa alegerile din 11 decembrie va forma viitorul guvern, atunci va pune in aplicare majorarile veniturilor din educatie si sanatate, dar si din celelalte sectoare, asa cum a prezentat in programul sau de guvernare.
Astfel, PSD a indicat resursele bugetare pentru majorarea salariului minim cu 12% in 2017 si cu 40% pana in 2020. De asemenea, Programul de guvernare al PSD mai prevede  majorarea salariilor tuturor bugetarilor in medie cu 56% in urmatorii patru ani.
Mai mult, in 2015, guvernarea PSD a crescut salariile din Sanatate cu 25%, respectiv salariile tuturor bugetarilor cu 10%. Bugetul nu s-a prabusit. Din contra am reusit sa crestem economia: Romania a fost in 2014 si 2015 pe primele locuri la crestere economica in UE, plus am lasat un buget cu un deficit redus. PSD a demonstrat ca se poate, vom demonstra din nou daca romanii ne vor da increderea lor pe 11 decembrie.
Saptamana trecuta Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede majorarea cu 15% a salariilor personalul din sistemul de invatamant. De asemenea, actul normativ mai dispune ca sporurile personalului medical sa se raporteze la salariul in plata si nu la nivelul salarial din 2009. Toti parlamentarii PSD au sustinut proiectul, in timp ce reprezentantii PNL au parasit sala in incercarea de a boicota adoptarea legii. Imediat dupa aceasta Guvernul Ciolos si PNL au atacat noua lege la Curtea Constitutionala. De asemenea, presedintele Klaus Iohannis s-a pronuntat in mai multe randuri impotriva majorarilor salariale sustinute de PSD. Ca urmare a valului de reactii negative din partea opiniei publice, PNL a adresat Ministrului Muncii un document prin care solicita reluarea dezbaterii privind legea salarizarii, in incercarea de a atenua criticile publice.
BIROUL DE PRESA

—————————————–

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizatia Judeteana Hunedoara
Executat de SC MBD Reporter Media SRL
CUI mandatar financiar 11160007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.