A nins foarte mult si jandarmii si salvamontistii sunt în statiunile de munte. Din pãcate, însã, peisajul frumos poate fi admirat cu prudentã, pentru cã în munti existã oricând pericolul de avlansã, pe creste.

Potrivit salvamontistilor, stratul de zãpadã este instabil si se poate crea oricând o avalansã. „Stratul de zãpadã, în masivul Parâng, depãseste 60 cm si ninge în continuare viscolit. Traseele de creastã sunt închise, pentru cã existã risc de avalansã – gradul 4”, a precizat Remus Popescu, seful Salvamont Parâng.

La sfârsitul sãptãmânii trecute,  peste 60 de jandarmi montani hunedoreni s-au aflat în misiune de mentinere a ordinii publice în statiunile montane si pe traseele din muntii Vâlcan, Parâng, Sureanu si Retezat, pregãtiti sã intervinã în situatii de urgentã, dar si în cazul constatãrii unor abateri de la normele legale.

„Având în vedere cã, în toate zonele de munte, începând din dupã-amiaza zilei de sâmbãtã, 12 noiembrie, vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zãpadã, iar vântul va avea intensificãri sustinute, viscolind ninsoarea, jandarmii montani recomandã turistilor care intentioneazã sã petreacã sfârsitul de sãptãmânã la munte sã se echipeze în mod adecvat si sã nu se aventureze în zone pe care nu le cunosc sau pe trasee care pot deveni periculoase”, se aratã într-un comunicat remis presei de IJJ Hunedoara.

De asemenea, jandarmii montani recomandã turistilor ca, înainte de a porni pe un traseu, sã informeze jandarmii montani, salvamontistii sau cabanierul, ce traseu au ales. Situatiile de dificultate sau de risc pot fi semnalate la 112, specificând, pe cât posibil, datele de identificare ale persoanei care anuntã, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate, când s-a produs accidentul.

La nivelul judetului Hunedoara, sunt constituite nouã posturi montane de jandarmi, care actioneazã permanent în sprijinul cetãtenilor.

Diana Mitrache