Reporter: Ionut Stelescu, ai plecat de ceva timp din România, ca antrenor, cum te-ai adaptat la fotbalul bulgar, la C.S.K.A. Sofia? 

Ionut Stelescu: În primul rând trebuie precizat un manageriat de o calitate exceptionalã, vedeti, Levski Sofia si Ludogorets Razgrad la ce nivel se aflã în Europa. Razgrad-ul, oras cam cât Petrosaniul are o bazã materialã incredibilã! Existã jucãtori de mare calitate, seriosi si de aici si rezultatele.

Rep.: Despre echipa unde esti tu, C.S.K.A Sofia?

I.S.: Sunt acolo alãturi de Edi Iordãnescu si alti doi colegi. Este o echipã tânãrã, care se formeazã din mers, ea fiind o echipã cu un palmares excelent de-a lungul timpului. Avem patru jucãtori de Nationala de seniori (Kitanov, Chorbadzhiyski, Nedeyakov, Yordanov) si 6-7 jucãtori la Nationala de tineret (Kolev, Despotov, Malinov, Galabov, Lazar, Angelov) care, iatã, recent, a învins România de douã ori, 2-0 si 3-0! Sunt jucãtori de 19-22 ani si este greu sã faci fatã cu ei în Cupele Europene. Dar veti vedea, peste câtiva ani, C.S.K.A. se va bate acolo sus. Suntem pe locul 5, dar obiectivul este locul 3. În afarã de jucãtorii mentionati mai sus, îl avem pe ex C.F.R.-istul clujean Rui Pedro (28 ani) si golgeterul echipei, Viana Diogo.

Rep.: Cred cã legile Bulgarie la fotbal sunt altfel…

I.S.: S-au luat niste mãsuri ferme din partea federatiei în care dacã echipele nu dovedesc un buget aferent pentru a intra în competitie si a-si putea onora toate obligatiile  financiare cãtre jucãtorisi antrenori conformcontractelor, sunt excluse din competitie.

Rep.: Sã revenim la fotbalul nostru, în Valea Jiului. Ce se întâmplã la Universitatea Petrosani?

I.S.: În primul rând, pierderea numericã a jucãtorilor care dupã terminarea studiilor au plecat. Din spate nu mai vine nimic, dar vom încerca sã trecem la alt management, prin înfiintarea unei sectii de educatie fizicã, pentru a atrage cât mai multi sportivi, pe diferite specializãri, la nivel de top. Sã nu uitãm cã în deceniile ’60-’80, existau numeroase sporturi, care aduceau glorie Institutului de Mine. Eu zic cã la unele sporturi se poate gãsi o solutie de revitalizare.

Rep.: Despre fotbalul din Valea Jiului?

I.S.: Hercules Lupeni si Inter Petrila sunt de admirat! Poate cã una dintre ele s-ar putea gândi la promovare. Pe noi, Universitatea Petrosani, ne intereseazã mai mult campionatele universitatre si revenirea în prim-plan national. Hercules si Inter Petrila au în componentã jucãtori cu experientã, ar putea emite pretentii. Probleme sunt si în  Liga I, asa numita „Liga Insolventei”, cu echipe care rând pe rând intrã în colaps.

Rep.:Despre Nationala României si antrenorul Christoph Daum?

I.S.: Nu-i usor sã cunosti „materia primã” dintr-o altã tarã, de unde si rezultatele controversate. Baza de selectie este restrânsã, vedeti, jucãtorii nostri nu prea joacã în strãinãtate, iar la Nationalã trebuie sã facã fatã unor cerinte mari. E greu… Rezultatele dezastruoase ale Nationalelor de juniori si tineret demonstreazã cã nici mãcar nu mai vine nimic din urmã. Pânã nu vom forma o bazã solidã, motivantã, la copii si juniori, nu vom avea rezultate în viitor, nici mãcar în zece ani de aici încolo.

Rep.: Cum se împacã naveta Sofia… Universitatea Petrosani?

I.S.: 6-7 ore de drum, m-am obisnuit! Sãptãmânal fac acest drum, dupã meci plec imediat, sâmbãta noaptea sunt la Petrosani, reusesc sã-mi îndeplinesc si obligatiile universitare, e un sacrificiu, dar meritã.

A consemnat GENU TUTU