UPDATE 16.25 Turistii blocati in Parang au fost coborati din munte. Primarul municipiului Petrosani a transmis, prin reteaua de socializare,  felicitari echipei Salvamont Petrosani.

” Felicitari echipei Salvamont Petrosani pentru modul în care au actionat astazi! (Din Masivul Parang au fost coborâte 40 de persoane, dintre care 20 de copii)”, a scris primarul in postarea sa.

15034014_1120838878013156_1670451367_o 15065107_1120838948013149_369547901_o

UPDATE 15.55 AUTORITATILE LOCALE DESZAPEZESC DRUMUL JUDETEAN ce duce spre masivul Parang

Primarul municipiului Petrosani a coordonat personal o echipa de deszapezire, care a venit cu utilajele ca sa curete drumul ce duce spre statiunea in care se afla blocati copii si in care accesul este imposibil din cauza stratului mare de zapada.
„Incercam sa deszapezim drumul, dar trebuie sa spun ca zapada are o jumatate de metru. Facem tot posibilul sa curatam drumul judetean care duce spre munte”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani

Jandarmii montani si salvamontistii actioneaza pentru sprijinirea turistilor din statiunea montana Parang
Jandarmii montani si salvamontistii au intervenit, in data de 13 noiembrie 2016, pentru a sprijini turistii aflati in statiunea montana Parang sa coboare la baza muntelui.
La ora 14.00, jandarmii montani si salvamontistii au pornit cu un grup de 35 de persoane din statiunea montana Parang, din care 14 copii, pe drumul de acces. Deplasarea se realizeaza pe jos, avand in vedere ca cele doua instalatii de transport pe cablu nu functioneaza, din cauza unei pene de curent, iar drumul de acces in statiune este acoperit cu un strat gros de zapada viscolita.
La aceasta actiune participa 12 jandarmi hunedoreni alaturi de salvamontisti.
Jandarmii montani folosesc la aceasta actiune si tehnica auto din dotare (snowmobil, ATV si autovehicule cu tractiune 4×4), pentru a urca in intampinarea grupului de turisti si ai prelua.
In statiunea montana Parang vremea este dificila, caracterizata de vant puternic

–––––––––––––-

Mai multi copii care au urcat la munte, în Parâng, si care trebuiau sa coboare spre casa duminica dimineata, au avut nevoie de ajutorul salvamontistilor, dupa ce, din cauza vântului si a ninsorii, accesul auto în statiune nu a mai fost posibil. Copiii se aflau într-o tabara de nutritie si, potrivit salvamontisilor, vor fi coborâti cu telescaunul, dar numai dupa ce viscolul se va mai domoli si dupa ce vor fi efectuate mai multe probe ale instalatiei pe cablu. De altfel, tot echipajul de la Salvamont supravegheaza actiunea pentru ca cei mici sa fie în siguranta.
Noaptea de sâmbata spre duminica a fost cu probleme, pentru ca a nins mult, iar vântul a batut cu putere si, dupa ce s-a luat curentul din cauza viscolului, nici telescaunul nu a functionat duminica de la prima ora. Toate cabanele, însa, au intrat pe generatoare, ca sa nu fie afectati oamenii aflati în munte.
Judetul Hunedoara s-a aflat duminica sub cod portocaliu de ninsori, pâna luni la ora 11,00, si cod galben de vânt puternic a fost semnalat pâna duminica la ora 18,00.

Diana Mitrache