Sãrãcia, cartografiatã cu experti, la Petrosani

Mai multi reprezentanti ai ONG-urilor, ai administratiilor locale din Petrosani, Petrila si chiar Uricani, dar si ai spitalelor, ori scolilor cautã la Petrosani, în aceste zile, solutii si vor identifica principalele probleme cu care se confruntã zona Vãii Jiului.

Este, defapt, o cartografiere a problemelor sociale de aici, iar primele categorii identificate ca fiind vulnerabile au fost bãtrânii si copiii ce provin din familii sãrace.

„Ne-am propus ca, pe parcursul celor douã zile cât stãm la Petrosani sã cartografiem, atât nevoile sociale din Valea Jiului si oferta de servicii sociale care existã în micro-regiune, dar si resursele pe care putem sã le valorificãm în a gãsi un rãspuns la problemele pentru care acum nu avem solutii”, a declarat Doina Crângasu, director executiv Caritas România.

Expertii vor realiza o hartã a nevoilor, dar nu se opresc aici, pentru cã actiunea lor se va lua sfârsit în vara anului viitor. Însã, scopul final este sã facã ceva pentru a atenua aceste probleme. „Pe baza acestor hãrti sociale identificãm acele nevoi care acum nu sunt adresate. De exemplu, am identificat problema mamelor minore, sau a vârstnicilor, care nu beneficiazã de îngrijire la domiciliu. Planul de actiune presupune stabilirea unui set de activitãti, cu rezultatele asteptate, într-un anumit orizont de timp, dar si cu participarea tuturor celor care pot rezolva acest fenomen”, a mai adãugat Doina Crângasu, director executiv Caritas România.

Va fi vorba de parteneriate publice-private, care vor atrage toate resursele necesare, spun acum cei implicati si care cautã acum sã identifice problemele, dar si potentialii parteneri, pentru cã existã deja axe de finantare europeanã care s-ar putea accesa pentru a primi si fondurile necesare.

„Vrem sã îi învãtãm pe oameni sã pescuiascã si nu doar sã primeascã pestele, sã recâstige încrederea  în valoarea muncii si a unui venit pe care îl pot câstiga si sã depãseascã aceastã situatie. În plus, am dezbãtut si problema modelelor. Am vorbit despre educatie si cât este ea de mult valorizatã în familie, dar si care sunt modelele pe care copiii si tinerii din Valea Jiului le primesc. Sunt modele pozitive, dar ele trebuie aduse în prim plan, asa încât copiii sã îsi deschidã orizontul spre acest tip de participare socialã si sã recâstige încrederea si propria lor demnitate”, a conchis presedinta Caritas, care coordoneazã grupul de lucru din Petrosani.

Diana Mitrache

One thought on “Sãrãcia, cartografiatã cu experti, la Petrosani

  • 9 noiembrie 2016 at 20:48
    Permalink

    Saracia vai jiului se vede afara nu prin birouri .

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *