27 de ani de la Revolutie – Uricani localitate inclusã în categoria localitãtilor în care au rezultat persoane ucise, rãnite sau retinute, pânã la fuga dictatorului. La 27 de ani de la Revolutie, subiectul încã este de actualitate.

Orasul Uricani a fost inclus anul trecut în categoria localitãtilor în care au rezultat persoane ucise, rãnite sau retinute, pânã la fuga dictatorului, asta desi spun cei din Valea Jiului cã aici nu au existat conflicte deschise. Potrivit documentelor, la Uricani au fost persoane ucise, rãnite sau retinute pânã la fuga dictatorului.

“Includerea oraselor în categoria localitãtilor în care în perioada 14-22.12.1989 au rezultat persoane ucise, rãnite sau retinute pânã la fuga dictatorului, s-a fãcut în mod transparent”, aratã oficialii Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptãtorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în Romania în perioada 1945-1989. Initiativa privind includerea orasului Uricani în categoria celor unde au avut loc miscãri de protest în perioada 14-22.12.1989 îi apatine lui Valeriu Piscoi.

“Pentru includerea orasului Uricani în categoria localitãtilor în care au rezultat persoane ucise, rãnite sau retinute, pânã la fuga dictatorului, a fost pusã în discutie în solicitarea din adresa nr. 18/10709/2015 trimisã de Piscoi Valeriu”, aratã aceeasi reprezentanti ai institutiei care reglementeazã aceste lucruri. Decizia a venit în luna noiembrie a anului trecut. “Admite solicitarea din Adresa nr.18/10709/2015 trimisã de Piscoi Valeriu, privind includerea orasului Uricani, în categoria localitãtilor în care au rezultat persoane ucise, rãnite sau retinute, pânã la fuga dictatorului”, aratã Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptãtorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945-1989.

Petrosani si Lupeni cazuri respinse

Au existat solicitãri pentru si includerea localitãtilor Petrosani si Lupeni în aceastã categorie. Mai multi cetãteni au formulat solicitãri în acest sens, însã acestea au fost respinse din cauzã cã nu au fost depuse suficiente probe.

“Respins solicitarea din Adresa nr.18/4057/2015 trimisã de Muller Ferdinand, Balint Joszef Atila, Drãgan Angela, Bãrbosu Nicolae,  Zoia Csongor Zoltan, Pãunescu Virgil, Fieraru Iosif si Adresa nr.18/10709/2015 trimisã de Piscoi Valeriu, privind includerea oraselor Petrosani si Lupeni, în categoria localitãtilor în care au rezultat persoane ucise, rãnite sau retinute, pânã la fuga dictatorului. Motivul respingerii -Nu au fost depuse dovezi în sustinere, conform art.1^2 alin.(4) din HG 1412/2004, cu modificãrile si completãrile ulterioare”, mai aratã informatiile. Din aceeasi categorie mai fac parte încã douã localitãti din judetul Hunedoara, respectiv Deva si Hunedoara. Potrivit Legii nr. 341 din 12 iulie 2004, “Revolutia românã din decembrie 1989, declansatã prin revolta popularã de la Timisoara, continuatã în Bucuresti si în alte localitãti ale tãrii si transformatã în revolutie antitotalitarã, sprijinitã de armatã, care a condus la cãderea regimului comunist si la instaurarea democratiei, constituie un moment crucial în istoria României”. Valeriu Piscoi, cel care a depus solicitarea pentru ca orasul Uricani sã fie inclus în categoria localitãtilor în care au rezultat persoane ucise, rãnite sau retinute, pânã la fuga dictatorului nu a putut fi contactat pentru a oferi informatii suplimentare legate de acest subiect.

În municipiul Hunedoara, spre deosebire de alte localitati din judet, Revolutia din Decembrie ’89 a facut victime. Sase persoane au fost ucise si alte 19 ranite. În decembrie ’89 în municipiul Deva nu au fost înregistrate victime omenesti, revolutionarii apreciind cã un merit important în acest sens l-au avut comandantii militari de la acea vreme.

Monika BACIU