Minerii de la Compania Nationala a Huilei cer o analiza a stratului de carbune existent in Valea Jiului. Asta spun acum sindicalistii, care afirma ca in acest proces se vor implica specialistii din minerit de la Universitatea din Petrosani, dar si din administratia CNH.

Scopul principal al viitoarelor prospectiuni in teren este legat de investitiile viitoare. Pana atunci, insa, reprezentantii minerilor s-au intalnit cu cei de la minister, pentru a discuta problemele de acum. „Am avut mai multe intalniri cu ministrul secretar de stat Rodin Traicu, la minister dar si la CNH. Noi am atras atentia asupra faptului ca in Valea Jiului exista o tensiune in randul salariatilor si in randul personalului de conducere, care nu trebuie decat detensionate, in sensul in care initierea Complexului Energetic Hunedoara, precum si a unei filiale pentru programul de inchidere, ar trebui facute cat mai urgent. Pot sa spun ca a reiesit din discutii ca acest complex energetic este vazut ca necesar si programul de inchidere pana in 2018, cum a fost stabilit in 2010, trebuie sa se deruleze intr-un mod foarte clar si ar trebui ca sindicatele si salariatii sa stie care e viziunea de viitor. E clar ca e nevoie de huila”, a precizat Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

Specialisti din minerit sunt acum chemati sa faca o harta a resurselor existente pentru ca e nevoie sa se stie clar unde se va fora si cu ce. „Vrem sa cunoastem situatia exacta pentru urmatorii ani. Din discutiile purtate, se pune problema unei analize foarte serioase a zacamantului pentru o perioada de 25 – 30 de ani. In acest sens, s-a discutat despre constituirea unei comisii din partea Universitatii din Petrosani si a CNH, pentru a demonstra ca investitiile ulterioare de care se tot vorbeste si pe care pune mare pret acum Ministerul Economiei, sa fie implementat judicios”, a mai spus Lacatas.

CNH a intrat in linie dreapta in ceea ce priveste pregatirile pentru viitorul complex energetic. In tot acest timp, in minerit au loc o serie de schimbari, iar minerii isi negociaza un nou contract colectiv de munca.

Diana Mitrache