Sistemul sanitar este complet blocat si zeci de pacienti asteaptã o minune ca sã primeascã gratuit medicamentele. Nu au nicio sansã si medicii elibereazã retete of-line, cum spun ei, însã, situatia treneazã de douã sãptãmâni, timp în care oamenii si-au peirdut rãbdarea.

„Eu sunt aproape orb. Mai vãd cu un singur ochi si am primit reteta, însã, nu am bani sã o cumpãr. Rãmân fãrã medicatie, pentru cã sistemul este blocat. Sunt absolt revoltat de ceea ce se întâmplã si nici nu stiu cui sã mã adresez acum”, ne-a spus un pacient care a plecat cu lacrimi în ochi de la farmacia de unde nu si-a putut lua medicamentele.

Medicii de familie si farmacistii sunt, însã, neputinciosi si îi îndrumã pe bolnavi sã cearã despãgubiri la casa de Sãnãtate, ori chiar sã dea în judecatã sistemul.

„În mod normal, pacientii ar trebui sã facã o copie a retetei si sã o trimitã cãtre Casa Judeteanã de Sãnãtate sau cea Nationalã si sã îsi cearã contravaloarea. Eu am fost la Congresul Medicilor de familie de la Iasi si s-a discutat si despre actionarea în judecatã a celor vinovati, iar actiunea este  pe rol, pentru cã nu se respectã un drept constitutional al pacientului, al asiguratului, de a avea acces la sistemul se sãnãtate, în mod gratuit. Acest card impune reguli foarte stricte si când nu functioneazã cardul, nu putem face nimic, iar pacientii stau cu orele”, ne-a explicat dr. Constantin Gheorghiu, medic de familie, vicepresedinte al Colegiului Medicilor de Familie din judetul Hunedoara.

Zeci de oameni primesc retete, eliberate în afara programului electronic, iar la farmacii plãtesc valoarea lor întreagã, pentru cã nu poate fi folosit sistemul blocat total. „În general, sistemul este prost si nu functioneazã. Sau mai ales vinerea si lunea. Vechea lege presupune ca, în 72 de ore, noi sã introducem în sistem retetele, dar uneori nu apucãm.  Noi eliberãm retete off-line, iar când se duc la farmacie, majoritatea oamenilor  observã cã nu pot primi si si le cumpãrã, ceea ce nu este normal”, a mai adãugat dr. Gheorghiu. Nici marti nu a functionat sistemul si pacientii nici nu mai stiu cui sã se adreseze, pentru cã un sistem bine gânit  functioneazã extrem de prost si mai mult îi încurcã.

Diana Mitrache