La cuptor, mai bine decat afara

Lucreaza in brutarii sau covrigarii dar se simt mai bine decat afara, in canicula! Chiar daca afara sunt peste 35 de grade Celsius, in spatiile in care se coace painea, cozonacii sau covrigii temperatura este cu aproape 10 grade mai scazuta. Asta, datorita instalatiilor de aer conditionat.

“La noi, in brutarie, ne simtim mai bine ca afara. Nu resimtim canicula si temperaturile ridicate pentru ca avem aer conditionat. Desi multa lume ar putea sa ne planga de mila, considerand ca lucram in conditii imposibile, acest lucru nu este adevarat. Eu, unul, abia astept sa vin la serviciu ca sa ma mai racoresc putin”, a spus Mihai Badea, brutar la o fabrica de paine din Petrosani.

Acelasi lucru este valabil, de necrezut parca (!) si pentru covrigariile din centrul localitatii. “Canicula? Care canicula? Avem aparate de aer conditionat, deci nu avem probleme cu caldura din spatiile in care functioneaza cuptoarele. In plus, de cand centrul localitatii se afla in proces de modernizare, nu mai avem nici clienti asa ca nu ne putem plange de caldura. Cuptoarele le mai pornim doar din cand in cand”, a declarat proprietarul unei covrigarii din centrul municipiului Petrosani.

Daca in brutarii sau covrigarii temperaturile sunt suportabile, nu acelasi lucru se poate spune despre magazinele care au frigidere in functiune. Aparatele incalzesc si mai mult aerul care devine greu respirabil, transformand magazinele in adevarate saune. “Lucrez 12 ore pe zi intr-o adevarata sauna. Frigiderele care functioneaza non-stop emana o caldura care ne innebuneste. Astea sunt insa conditiile, tinand cont de faptul ca avem nevoie de banii de salariu pentru a trai. Vara este prea cald iar iarna prea frig. Pe copiii nostri nu ii intereseaza, insa, acest aspect”, a precizat o vanzatoare dintr-un mini-market amplasat la parterul unui bloc de locuinte.

Mircea Nistor

 

Advertisements