Peste 4.000 de cazuri de cancere sunt acum diagnosticate în zona Vãii Jiului si asta în conditiile în care, la ultimul recensãmânt, populatia zonei erau de 130.000 de locuitori. Sunt foarte multi tineri si vârsta medie la care sunt depistate neoplasmele ajunge între 30 si 40 de ani, iar factorii care influenteazã boala sunt stresul, alimentatia, fumatul si împãcarea cu sine.

Despre asta vorbeste singurul medic specialist pe o distantã de 140 de km, care are sute de pacienti zilnic si care abia face fatã problemelor ce se ivesc cu astfel de oameni, aflati în stadii groaznice ale bolii. „Pânã acum avem 2.436 de fise oncologice luate în evidentã. Existã mare parte din pacienti, însã, care nu ajung sã fie luati în evidente la oncologie, care vin mult prea târziu si, de obicei, sunt transferuri între sectii si doar decedeazã. Cifra realã a pacientilor este probabil undeva la 3 – 4 mii”, spune dr. Mariana Mununar, medic oncolog la  Spitalul de Urgentã din Petrosani.

Cei mai multi au vîrsta de 30, ori 40 de ani, dar s-au descoperit în ultima vreme maladii si la tineri de 17 ani. Specialistii atrag atentia cã de vinã este modul în care ne ducem viata, iar fumatul, pasiv sau activ îi face pe tineri vulnerabili si îi expune pericolului. „Avem numeroase cazuri la 30 de ani, la 18, sau 17 ani, leucemii, neoplazii de ovar, de sâni, bronho-pulmonare. A scãzut aceastã vârstã, deoarece populatia începe sã fumeze de la vârste mici, sã consume mâncare ce nu este din cea mai bunã, cum ar fi prãjelile sau fast-food-ul, dar o cauzã este si stresul si nivelul socio-economic scãzut, o igienã  precarã si o conduitã mai dezorganizatã, cancerele apãrând si la copii din familii cu pãrintii în strãinãtate”, a mai adãugat medicul Mariana Mununar.

Au fost identificate noi substante care pot duce la cancer

Douã substante si cinci virusuri au fost adãugate pe lista agentilor cancerigeni, totalul ajungând acum la 248. În ce priveste substantele, este vorba de tricloretilena si cobalt. Tricloretilena este un lichid incolor, cu miros de cloroform, toxic în stare de vapori si întrebuintat ca solvent, ca agent frigorific, în diverse sinteze. Aceastã substantã poate ajunge în aer, apã si sol. Se descompune încet si se poate deplasa cu usurintã prin sol ajungând în sursele subterane de apã potabilã. Si pentru cã aceastã substantã este folositã si ca agent degresant pentru metal, este des utilizatã pentru curãtarea armelor si a fost gãsitã în apele subterane de sub multe baze militare.
Cobaltul este un element folosit la realizarea unor echipamentele militare si pentru bateriile reîncãrcabile. La fel de periculosi sunt si compusii care elibereazã ioni de cobalt. Si chiar dacã vitamina B12 contine cobalt, aceasta nu este periculoasã. Explicatia este tocmai cã substanta din aceastã vitaminã nu elibereazã ioni de cobalt.
Cât despre virusurile nou-adaugate pe listã, acestea sunt:
– Human immunodeficiency virus type 1 (HIV-1)
– Human T-cell lymphotropic virus type 1 (HTLV-1)
– Virusul Epstein-Barr virus (EBV)
– Kaposi sarcoma-associated herpesvirus (KSHV)
– Merkel cell polyomavirus (MCV)
Aceste virusuri au fost legate de aparitia a peste 20 de tipuri de cancer, printre care cel de piele non-melanom, ocular, pulmonar, de stomac si de diferite tipuri de limfom Specialistii vor, totusi, sã atragã atentia cã expunerea la o substantã cancerigenã sau la un virus nu înseamnã cã sutã la sutã persoanã va face cancer.

Trei oameni din 100 sunt diagnosticati cu cancere în Valea Jiului si toti vin la Spitalul de Urgentã din Petrosani. Un singur medic îi trateazã pe acesti pacienti, iar doctorul Mariana Mununar spune cã oamenii ar trebui sã îsi accepte boala si sã meargã chiar la un psiholog. Asta pentru cã tratatmentul ar putea da rezultate bune. Cosmarul ar fi pentru toti mai usor de suportat, iar familia ar putea sã accepte mai bine vestea tulburãtoare. Un astfel de specialist existã si la Petrosani si chiar are de gând sã facã si muncã de voluntariat, pentru a le veni în sprijin si celor care nu au 50 de lei pentru consultatie. „Existã pisho-oncologia si metode psihoterapeutice prin care, cineva care este format în aceastã profesie, poate sã ajute. Psiho-oncologul ajutã si familia si pacientul si le stã la dispozitie cu toate tehnicile pe care, le stie. Ce trebuie sã stie un astfel de pacient este cã împãcarea este esentialã. Trebuie sã ierte si sã îndrepte spre un sistem spiritual”, a precizat si Rodica Bosca- Pop, psiho-oncolog, care si-a deschis un cabinet la Petrosani. Profesia de psiho-oncolog este mai nouã, iar acest specialist are menirea de a face

bolnavul si familia sa sã accepte mai usor problema. Asta, pentru cã oamenii acceptã foarte greu boala, tratamentul, iar medicul specialist de la Petrosani spune cã este o adevãratã bãtãlie pe cele 20 de paturi din spital, pentru cã familiilor le este teamã sã îsi ia acasã pacientul în fazã terminalã.

Diana Mitrache