Unitatea Guvernamentalã de Asistentã Tehnicã a fost inaguratã chiar în prezenta premierului, Dacian Ciolos. La Universitatea din Petrosani va functiona acest birou care are rolul de a facilita implementarea unor proiecte pentru dezvoltarea integratã a Vãii Jiului.

“Am vrut sã fim prezenti în Valea Jiului ca sã inaugurãm si sediul Unitãtii Guvernamentalã de Asistentã tehnicã. Am spus cã Guvernul intentioneazã sã aibã o abordare integratã atât a utilizãrii resurselor financiare cât si a sprijinului de asistentã tehnicã în câteva regiuni cu probleme specifice. Ne-am gândit integrãm resursele financiare pe care le avem atât din diferite programe finantate din fonduri europene, cât si din bugetul de stat si sã avem o abordare integratã a investirii acestor resurse financiare în mod privilegiat în aceste zone. Memorandumul stabileste constituirea unei unitãti guvernamentale de asistentã tehnicã în cadrul Cancelariei primului-ministru, dar care va avea sedii locale. Vom asigura acces la resurse financiare din fonduri europene si fonduri de la bugetul de stat pe programe integrate pe aceste localitãti, pentru a ne asigura cã sunt folosite în mod cât mai eficient. Am dori sã evitãm conflicte institutionale si o bãtãlie între localitãti si sã îi punem sã lucreze împreunã pentru proiecte benefice pentru toatã lumea. Sã se dezvolte parcuri industriale, infrastructurã de transport, socialã, formare profesionale, gândind la ansamblul zonei si nu la fiecare localitate în parte”,  a declarat, la Petrosani, Dacian Ciolos, premierul României.

Asa cum au declarat în repetate rânduri, reprezentantii Guvernului sustin cã Valea Jiului va avea prioritate la finantare. Mai mult, dacã va fi nevoie, la biroul de la Petrosani vor fi detasati consultanti guvernamentali, astfel încât acestia sã sprijine autoritãtile locale în scrierea unor proiecte.

“Pe fonduri europene vom avea criterii specifice pentru localitãtile din aceastã zonã. Pe unele axe vom solicita o identificare clarã a alocãrilor financiare, pânã în 2020, pentru ca aceste regiuni sã stie care sunt banii care îi au la dispozitie. Dacã va fi nevoie, vom aduce experti pe anumite proiecte care trebuie rezolvate aici. Aceastã unitate va solutiona abordarea cu prioritate a acestor proiecte la nivel guvernamental atunci când trebuie obtinute anumite avize. Va fi o structurã de legãturã între Guvern si autoritãtile locale si se va asigura cã proiectele sunt gândite în mod integrat la nivel local si sunt sustinute financiar la nivel central”,  a mai subliniat sursa citatã.

Parcuri industriale

Primarii din Valea Jiului i-au solicitat premierului realizarea unor parcuri industriale, astfel încât aici sã fie atrasi cât mai multi invetsitori.

“Este pentru prima datã când un demers de la nivel înalt, de la nivelul premierului se întâmplã si concret. În mai putin de 3 luni de la lansarea acestei idei, s-a întâmplat la modul concret.

Existã un memorandum aprobat de Guvernul României care stabileste foarte clar ce atributii vor avea cei din cadrul unitãtii guvernamentale de asistentã tehnicã si în urma discutiilor cu premierul Dacian Ciolos s-au identificat solutii pentru a putea accesa bani europeni si de a scurta acest drum birocratic de la faza de idee, la proiect finantat. Existã niste alocãri bugetare în valoare de 5 milioane de euro pentru programe. Cel mai concret proiect pe care l-am propus premierului este realizarea a douã parcuri industriale, unul în zona de vest, iar al doilea în zona de est care poatã pune la dispozitia investitorilor hale care vor sã vinã cãtre Valea Jiului”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Si primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile apreciazã ca fiind de bun augur realizarea acestei unitãti guvernamentale. “Personal consider aceastã întâlnire de lucru de astãzi, cu premierul Dacian Ciolos si  Vice-premierul Vasile Dîncu, ca fiind punctul de start practic, în tot ceea ce reprezintã Strategia Guvernului României în raport cu refacerea economicã si socialã a Vãii Jiului”,, spune Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Monika BACIU