Se confundã de când îl stim cu traiectoria sportului de la Clubul Sportiv Scolar Petrosani. S-a nãscut cam odatã cu înfiintarea sportului scolar de performantã la Petrosani (1954), mai exact pe 31 octombrie 1955.

Nãscut si crescut la Petrosani, începe sã se „împrieteneascã” de la vârsta de 10 ani cu Parângul, elev fiind la vechea scoalã generalã nr. 2 din Colonia de Jos a Petrosaniului, optând pentru schi, sub îndrumarea profesorilor A. Borbath si Virginia Peterffy. În liceu este impulsionat de prof. Adrian Golgotiu, practicând ciclismul si schiul alpin. În 1975 cucereste un prim trofeu important, medalia de argint la Camp. National de Tineret. Ca student la I.E.F.S. Bucuresti, devine component de bazã al loturilor universitare de schi, în anul 1980 absolvind cu succes prestigiosul institut, revenind în Valea Jiului. Aici, dupã un scurt stagiu la scoala generalã din Sohodol – Vulcan revine la C.S.S. Petrosani. Aici, cu multã ambitie si muncã, devine un antrenor de performantã, lucrând de la începãtori pânã la sportivi cu pretentii de lot national.

Perseverenta si munca asiduã i-au adus titlu de doctor în educatie fizicã si sport în anul 2009, când deja era director al C.S.S.P. din anul 2001.

Reporter: „La Multi Ani”, domnule profesor – doctor – director, Zoltan Toth! Cum e la 61 de ani, dupã o viatã în sport si 25 ani ca director?
Zoltan Toth: Excelent! La iau pe toate asa cum sunt, cu bune, cu rele.

Rep.: O amintire din Colonia copilãriei…
Z.T.: Mirosul pâinii de la cuptorul din coltul strãzii si respectul între oameni…

Rep.: Am înteles cã dupã aproape patru decenii în sport, Zoltan Toth lasã garda jos?
Z.T.: Da, te referi la demisia mea. Asa e, am nevoie de liniste. Am anuntat oficial toate forurile competente, de la 1 decembrie renunt. Îi mai ajut o lunã, pânã vor numi un nou director, eu însã spun stop. Desigur, legal, puteam continua, dar nu-mi mai doresc. Voi rãmâne pânã la momentul pensionãrii la catedra de schi. Sper sã vinã în locul meu un tânãr cadru, care sã ducã stafeta mai departe.

Rep.: Despre fostii mari sportivi, în perioada directoratului Zoltan Toth…
Z.T.: Au fost multi care ne-au bucurat de-a lungul anilor. Mi-e greu sã nominalizez cãteva nume din ultimii 15 ani, dar hai sã încerc! La schi alpin au fost Adrian Popescu, fratii Huda, Robert Bartha, Sorina Sandu, apoi la sanie, Mihaela Chiras sau supercampionul nostru Cosmin Chetroiu, apoi Patricia Vizitiu la handbal, Bianca Becze la gimnasticã sau Laura Gavriliuc la lupte libere. Oricum, este extrem de greu sã alegi, au fost multe valori.

Rep.: Despre colegi?
Z.T.: Am avut dintotdeauna un colectiv minunat aici la C.S.S. Petrosani. Atât cei mai maturi cât si cei tineri, am „tras” mereu la cãruta performantei.

Rep.: Despre baza materialã de viitor?
Z.T.: Vor începe la anul – în sfârsit! – lucrãrile de reabilitare la sala de jocuri sportive, vor continua amenajãrile în Parâng, Clubul Sportiv Scolar Petrosani trebuie sã meargã mai departe, cu sau fãrã Zoltan Toth director.

Zoltan Toth rãmâne omul care a implementat o atmosferã de lucru la club, în care fiecare sectie sã fie conectatã la performantã. La corectitudine, muncã si gest, precum mirosul de pâine din cuptorul Coloniei de Jos din anii ’60…

A consemnat GENU TUTU