Personalul din sistemul sanitar mai are rãbdare… pânã luni! Greva generalã a luat o pauzã, în speranta cã doleantele angajatilor vor fi luate în seamã, iar amendamentele la Ordonanta 20 vor fi votate favorabil.

Personalul medical care a început sãptãmâna cu o grevã generalã a renuntat la protest, cel putin pânã luni. Angajatii din sistemul sanitar încã asteaptã un rãspuns favorabil la solicitãrile lor, pe care sperã sã îl obtinã pânã luni. Este vorba, în principal, despre sporurile care se calculeazã încã la nivelul salariului din 2009 si despre introducerea personalului TESA în grila de salarizare.

Potrivit legii, conflictul colectiv de muncã se poate declansa în urmãtoarele trei situatii clare, Federatia SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea, anuntã Ministerul Sãnãtãtii:

-Angajatorul sau organizatia patronalã refuzã sã înceapã negocierea unui  contract ori acord colectiv de muncã, în conditiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat

-Angajatorul/organizatia patronalã nu acceptã revendicãrile salariatilor (în  procesul negocierii contractului colectiv)

-Pãrtile nu ajung la o întelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncã pânã la data stabilitã de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

Prin urmare, nicio revendicare a Federatiei SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 si a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declansãrii unui conflict colectiv de muncã. Guvernul, prin Ministerul Sãnãtãtii, anuntã cã se va adresa instantei de judecatã competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei. Rãmâne de vãzut ce mãsuri vor adopta medicii luni, 7 noiembrie. Pânã atunci, activitatea în spitale se desfãsoarã normal.

Adina Pãduraru